Femini.ro

Ciorbele, nelipsite din bucătăria românească

Nutriţie

Ciorbele, nelipsite din bucătăria românească

Nu mai încape nici un dubiu că bucătăria românească este una dintre cele mai gustoase. Sarmale, ciorbe, gogoși, cozonaci, plăcinte toate te ispitesc cu a lor savoare irezistibilă. Însă ciorbele au parcă ceva aparte, sunt nelipsite de pe mesele românilor și nu e de mirare că se cer și în restaurante. Totuși, cât de sănătoase sunt ciorbele? La această întrebare încercăm să îți răspundem astăzi. Citește mai jos pentru a afla mai multe!

Nu sunt o alegere inspirată pentru dietă

Bucătăria românească numără foarte multe reţete de ciorbe și toate au ceva în comun: savoarea. Dar ar mai putea fi adăugat încă ceva pe lista similarităţilor şi anume numărul mare de grăsimi și calorii. Din păcate, deși sunt irezistibil de gustoase și la asta mai contribuie și aroma care nu îți dă pace, ciorbele nu sunt o alegere prea fericită pentru un meniu de dietă. Cum așa? Simplu! Bucătăresele au obiceiul de a drege gustul ciorbelor cu smântână. Gustul final este unul irezistibil, dar marea problemă o constituie grăsimile nesănătoase și caloriile care încep să crească tot mai mult. Lăsând la o parte acest aspect, bucătăresele consideră că o ciorbă trebuie musai să fie consistentă, adică să țină de foame, de aceea se mai adaugă cartofi, orez sau fidea. Cartofii au un index glicemic mare și indiferent de cum sunt gătiţi pot fi realmente o problemă serioasă pentru siluetă, adică îngraşă rău de tot. Fideaua și orezul nu își au nici ele locul în ciorbă, deși devine și mai gustoasă. Motivul este unul simplu îngraşă, mai ales că vorbim de două alimente care au fost supuse procesării, adică fideaua care este preparată din făină albă și orezul alb. Cu aceste alimente în plus ciorba se apropie cu pași repezi de ceea ce reprezintă o bombă calorică.

Dacă baza pentru ciorbă o reprezintă carnea grasă de porc, atunci problema crește tot mai mult. Carnea de porc nu este cea mai bună alegere, deși este tare gustoasă. Este un tip de carne roșie care abundă în grăsimi saturate ce sunt periculoase pentru organism. Pe lângă faptul că îngraşă foarte rău, acestea ne și îmbolnăvesc. Cresc nivelul de lipide în sânge și pot să se declanşeze boli grave de inimă. Ceea ce le conferă un plus de savoare și de culoare ciorbelor o constituie prezenţa legumelor. Acestea sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, însă prin fierbere  unele se pot distruge. La toate acestea se mai adaugă şi pâinea albă care este o alegere total neinspirată şi asta din cauza faptului că îngraşă foarte rău.

Supa de legume, alternativa sănătoasă la ciorbele hipercalorice

supa light de legume1

Varianta sănătoasă la ciorbele care abundă în grăsimi o constituie supa light de legume. Supa light? Este un aperitiv tare inspirat pentru o masă hipocalorică. Pe bază de legume, supa light este o alegere inspirată atunci când ți-e foame dar nici nu vrei să exagerezi cu numărul de calorii. Este revigorantă, răcoritoare și tare săţioasă, așa că ai suficiente motive pentru care să alegi un bol cu supă în detrimentul unuia cu ciorbă plină de grăsimi.

supa de legume 2

Tu obișnuiești să servești ciorbe?

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!

Descoperă cât de sănătos este borşul!

Află la ce este bun pătrunjelul!

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top