Femini.ro

Confuzia caloriilor: de câte este nevoie în timpul sarcinii?

Eşti mămică...

Confuzia caloriilor: de câte este nevoie în timpul sarcinii?

 

Caloriiile reprezintă baza nutriţiei şi a sănătăţii iar în timpul sarcinii acestea chiar nu sunt o excepţie. Caloriile ne oferă energia de care avem nevoie pentru a funcţiona le capacitate maximă- deşi în majoritatea zilelor ai nevoie şi de cafea.

Dar ce se întâmplă pe perioada sarcinii? Cum şi ce rol joacă aceste calorii în creşterea şi dezvoltarea bebeluşului? Dacă ai auzit mult mai multe informaţii despre acestea ce te-au pus în mare dificultate atunci acest articol este pentru tine!

De ce sunt importante caloriile şi de unde vin?

Tot ce facem, de la mers până la somn şi sprijinirea dezvoltării unui bebeluş necesită energie. Ne luăm această energie din alimente şi băuturi pe care alegem să le consumăm în fiecare zi şi care conţin nutrienţi ca şi carbohidraţi, grăsimi şi proteine. Energia din aceşti nutrienţi este măsurată în calorii. Alimentele şi băuturile conţin diferite cantităţi de calorii deoarece conţin profiluri diferite ale acestor nutrienţi.

Cât de multe sunt şi cât să consum?

Carbohidraţii şi proteinele asigură 4 calorii pentru fiecare gram, de vreme ce grăsimea ajunge la 9 calorii pe gram. Alcoolul, cu toate că nu este considerat un nutrient necesar şi deloc recomandat în timpul sarcinii, aduce dietei 7 calorii pe gram. Fiecare persoana prezintă nevoi unice cu privire la calorii şi depinde de foarte mulţi factori: înălţimea, greutatea, vârsta, genul şi nivelul de activitate.

Happy pregnant woman standing isolated on a white background and looking at camera

Trebuie să mănânc mai multe în timpul sarcinii?

Nu este deloc, cred, o surpriză că nevoile tale cu privire la calorii vor creşte în timpul sarcinii. Dar, „să mănânci pentru doi” nu este exact o predispoziţie corectă având în vedere că vei avea nevoie doar de un plus de 340 calorii în timpul celui de-al doilea trimestru şi 500 calorii în al treilea. Primul chiar nu cere deloc calorii în plus.

Îţi recomand totuşi să vorbeşti despre această vâltoare a caloriilor cu medicul tău specialist deoarece prea multe calorii vor însemna şi o greutate în plus pentru tine care-ţi va îngreuna sarcina.

Cât de mult să mă îngraş?

Aceste idealuri sunt bazate pe greutatea iniţială, din nou înălţime, vârstă şi obiceiuri de a mânca. Fiecare femeie, fiecare sarcină în parte este unică. Medicul îţi va spune cum şi cât trebuie să te îngraşi însă, la un nivel sănătos, fără exagerări.

Ce alimente ar trebui să consum pentru mai multe calorii?

Alege întotdeauna alimente şi băuturi ce sunt dense în nutrienţi. Asta înseamnă că vor fi întotdeauna surse bune care vor construi toate cele necesare organismului tău pentru primirea noului bebeluş. Alimentele dense în nutrienţi sunt pline de vitamine, minerale şi altele.

Alege să consumi o varietate de alimente din toate cele 5 grupuri: cereale, legume, fructe, lactate, carne şi fasole. Acestea îţi vor asigura ţie şi bebeluşului tău efectiv tot ceea ce aveţi nevoie. Deasemeni aceste reguli sunt importante şi dacă nu eşti însărcinată însă ai mare grijă la consumul de calorii.

O nutriţie bună este centrul unei sănătăţi impecabile, în general, iar caloriile joacă un rol primordial.

Close up of a pregnant woman wearing long blue dress sits on the window sill, face is unrecognizable

More in Eşti mămică...

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top