Femini.ro

Coşmarurile la copii

Despre şi pentru pitici

Coşmarurile la copii

 

Coşmarurile reprezintă un tip de întrerupere a somnului sau chiar „parasomnia” caracterizată prin înfricoşarea conţinutului psihologic. Coşmarurile provoacă un sentiment de pericol fizic iminent cu o senzaţie de a fi prins sau chiar sufocat de către ceva/cineva.

Aceste visuri groaznice se întâmplă în timpul somnului de tip REM.

Coşmarurile sunt asemenea unei experienţe universale ce ni s-au întâmplat tuturor la un moment dat; în prezent sunt mai comune în rândurile sugarilor şi implică activarea creierului limbic, în particular acea zonă care mediază emoţiile .

Descriere

Coşmarurile sunt în mare parte influenţate de anumiţi stresori particulari sau chiar anxietăţi prezente în viaţa copilului, în viaţa de zi cu zi. Acestea includ visuri legate de abandon, de a fi pierdut, uitat, de a cădea, de a fi alungat, de a fi fugărit, muşcat sau chiar mâncat de un monstru sau un animal ostil. Cercetătorii au descoperit faptul că un copil de 2 ani de zile are coşmaruri, are vise de care se teme însă, nu este capabil să ofere o formă, să menţioneze o cauză a acestor ameninţări, o sursă precisă. Pe la vârsta de 5 ani, în schimb, acest tânăr înfricoşat poate identifica atacatorul somnului lui ca fiind un monstru sau un animal sălbatic.

Cu cât copiii cresc şi se dezvoltă mai mult, mai repede, cu atât înţeleg mai bine ceea ce înseamnă viaţa reală şi care sunt pericolele de zi cu zi.

an a beautiful kid , sad

În mod gradual se va înţelege şi care este diferenţa notabilă dintre vise şi realitate. Pe la vârsta de 4-5 ani, majoritatea copiilor vor putea distinge ceea ce s-a întâmplat, care a fost conţinutul coşmarului şi trezirea la realitate.

Un copil ce a experimentat o astfel de teroare emoţionala poate fi foarte dificil de trezit şi liniştit deoarece nu va recunoaşte din prima părintele sau bona iar trăirile negative îl vor face să fie mult mai agitat decât de obicei.

Cauze şi simptome

Coşmarurile din perioada copilăriei sunt cât se poate de normale deoarece acestea sunt dovada clară a dezvoltării creierului; copiii care nu s-au dezvoltat suficient pentru a înţelege mecanismele cu care au de a face în cursul zilei vor prezenta probleme, se vor simţi copleşiţi şi chiar nesiguri. Aceste emoţii stresante constau în baza pentru majoritatea coşmarurilor, în prezent sau în viitor.

Evenimentele stresante comune includ: mutarea într-un nou cartier, o nouă şcoală, un coleg bătăuş, un conflict cu fratii, probleme maritale ale părinţilor, un program sau un joc violent, naşterea unui frate sau alte situaţii care pot adăuga copilului un simţ de vulnerabilitate şi slăbiciune.

Când să suni medicul

Dacă coşmarurile copilului încep să crească cu privire la frecvenţă şi intensitate, este foarte important să consulţi un medic, un pediatru pentru a determina dacă aceste întreruperi de somn sunt din cauza unor accidente, boală, infecţii sau poate chiar din cauza unor tratamente şi medicamente.

Mai mult decât atât, un astfel de comportament este prezent şi în anumite cazuri de artrită juvenilă reumatoidă, autism şi fibromialgie.

Coşmarurile, de obicei se diminuează o dată cu trecerea timpului însă, când acestea reapar, vor indica o problemă a copilului, problemă peste care nu poate trece de unul singur şi pentru care are mare nevoie de ajutor.

Baby lying indoors crying

More in Despre şi pentru pitici

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top