Femini.ro

Cozonac cu stafide şi rahat

Să bucătărim!

Cozonac cu stafide şi rahat

Cozonac cu stafide şi rahat

Lista de ingrediente pentru 4 cozonaci: 8 ouă, coaja de la 2 lămâi, 100 de grame de drojdie, 750 de grame de zahăr, o sticluţă de esenţă de rom, 150 de ml de ulei, un kilogram și jumătate de făină, plus două gălbenuşuri de ou pentru ungerea cozonacului, 6-7 bucăți de rahat (de diverse culori), un litru de lapte, o punguţă de stafide,  2 linguri de cacao și 3-4 pliculeţe de zahăr vanilat.

Mod de preparare pentru reţeta de cozonac cu stafide şi rahat

Drojdia se freacă cu 2 linguri de zahăr până ce se devine lichidă. Se presară apoi puțină făină. Într-un lighean, amestecă zahărul cu laptele cald până la dizolvare. Se adaugă apoi coaja de la lămâi, cele 8 gălbenuşuri de ou, se amestecă şi se toarnă esenţa de rom. Se adaugă maiaua obţinută (amestecul de drojdie), uleiul și se începe frământarea aluatului. Se varsă făină în ploaie și cu o mână se bate cu telul. Când aluatul prinde consistenţă, scoate telul și frământă cu mâna. Amestecă bine în aluat până ce acesta devine tare.

Se presară apoi puțină făină pe masă și se împarte aluatul în 4 bucăți. Se lasă aluatul așa și se pregăteşte separat crema. Așadar, se taie rahatul în bucăți mici şi se dă deoparte. Se bat spumă 2 albuşuri de ou, se adaugă apoi pudra de cacao și 2 linguri de zahăr. Compoziţia rezultată se dă deocamdată deoparte.

Între timp se pregătesc tăvile pentru copt și se preîncălzeşte cuptorul. Se spală bine tăvile, se usucă în cuptor și se ung apoi cu puțină grăsime și se presară făină.Când cozonacii au crescut, se presară prima dată stafide, apoi bucăţele de rahat și una-două linguri de cremă. Se ia apoi un capăt al aluatului și se răsuceşte cozonacul de așa manieră încât umplutura să fie învelită de aluat. Partea unde se îmbină aluatul se pune cu faţa în tavă. Se procedează la fel și cu restul cozonacilor. 

Cozonacii se lasă în tăvi până ce cresc cam de un deget peste marginea vaselor. După aceasta se bat spumă restul de gălbenuşuri și se ung cozonacii pe deasupra. Se presară pe deasupra cozonacilor şi puțin zahăr. Cozonacii se introduc apoi în cuptor, pe treapta a treia, la foc moderat. Se coc preț de 30 de minute sau până ce se rumenesc bine.

Cum poți servi cozonacul

Cozonacul îl poți servi alături de un pahar de lapte cald, dar merge perfect și la o pauză binemeritată de cafea. De asemenea, pot prepara o delicioasă gustare pentru cei mici dacă ungi câteva felii de cozonac cu unt proaspăt și gem.

Ce poți să faci cu resturile de cozonac

Dacă ți-a rămas cozonac și nu știi ce să faci cu el, nu-l arunca! Poţi să îl transformi numaidecât într-o delicioasă prăjitură. Pentru aceasta prepară un sirop pentru însiroparea blatului, dar și o cremă ( de exemplu, una de ciocolată) pe care să o folosești pentru ungerea cozonacului. Așadar, însiropează cozonacul cu siropului obținut, după care unge-l cu crema și păstrează-l la rece până în momentul servirii.

Poftă bună.

Tu faci cozonac? Spune-ne pe femini.ro!

Dacă ţi-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!

More in Să bucătărim!

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top