Să bucătărim!
Cozonac
Cozonacul este adesea pregătit în miezul sărbătorilor, dar poate fi pus pe masă şi în restul acestora reprezentând astfel un delicios mod de a-ţi răsfăţa papilele gustative. Astăzi, ţi-am pregătit o delicioasă reţetă de cozonac pe care merită să o încerci, mai ales în sezonul sărbătorilor de iarnă.
Lista de ingrediente pentru doi cozonaci: un kilogram de făină, 300 de grame de zahăr, 200 de ml de lapte, 3 cubuleţe de drojdie, 7 ouă, 2 pliculeţe de zahăr vanilat, 2 linguri de cacao, 200 de grame de nucă, esenţă de rom (o sticluţă mică), 100 de ml de ulei şi coaja de la o lămâie.
Mod de preparare pentru reţeta de cozonac
Se bat șase gălbenuşuri de ouă, unul se pune deoparte pentru ungerea la final a cozonacilor. Gălbenuşurile se bat cu 250 de grame de zahăr, coaja de la o lămâie, esenţa de rom şi cu uleiul de floarea-soarelui. Se freacă până ce se obţine o pastă în care se încorporează laptele cald (deodată) și se amestecă în continuare.
În vasul de frământat se adaugă făina. Drojdia împreună cu cele două pliculeţe de zahăr vanilat se freacă într-un castron până ce devine lichidă. Peste amestecul de drojdie se presară puțină făină și se lasă apoi puțin timp. După care amestecul de drojdie se mixează cu cel de gălbenuşuri și se toarnă peste făina din vas. Astfel începe procedeul de frământare al aluatului de cozonac. Se frământă până ce se obţine o coca de consistentă dură. Aluatul de cozonac obținut se taie în două bucăți egale. Se întinde aluatul pe o suprafață tapetată cu puțină făină. După aceasta se prepară crema pentru umplerea cozonacilor.
Crema se obţine astfel. 50 de grame de zahăr se amestecă cu albuşurile rămase, cu două linguri de cacao și cu miezul de nucă mărunţit. Se formează o pastă. Pasta aceasta se întinde pe cele două bucăţi de aluat de cozonac. Se rulează apoi bucățile de aluat umplute. Între timp se preîncălzeşte cuptorul. Se ung cu puțin ulei două tăvi de cozonac, după care aceștia se pun în vase. Cozonacii se lasă la cald, în tăvi, pentru dospit. Când cozonacii tind să iasă din tavă, se ung cu restul de gălbenuş de ou bătut (se folosește o pensulă pentru ungere). Gălbenuşul se întinde pe toată suprafața. După aceasta se introduc cozonacii în cuptor, la foc mediu, timp de 30-40 de minute. La final se încearcă cu o scobitoare pentru a se observa dacă s-au copt sau mai trebuie să stea. Dacă pe scobitoare rămân urme ude de aluat, este semn că mai trebuie ţinuţi cozonacii în cuptor.
Mai trebuie să știi că…
Înainte de a te apuca să pregătești cozonacul trebuie să lași peste noapte toate ingredientele la temperatura camerei ( în afară de lapte care se poate strica). Așadar, ouăle, făina, zahărul, uleiul, drojdia, coaja de lămâie trebuie să stea înainte la cald. Cozonacul se poate servi împreună cu un pahar cu lapte cald fiind de altfel o combinaţie irezistibilă.
Poftă bună!
Tu prepari cozonac? Dacă da, spune-ne reţeta ta pe femini.ro!
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!
Redescoperă gustul negresei cu ciocolată!
