Femini.ro

Cum poți să previi cariile dentare

Sănătate

Cum poți să previi cariile dentare

Cum poți să previi cariile dentare

Cariile dentare sunt afecţiuni stomatologice des întâlnite. Foarte multe persoane fac la un moment dat carii. Cum poți să previi cariile dentare? Vezi în materialul de mai jos.

Cariile netratate pot duce la pierderea dinţilor

Cariile apar de cele mai multe ori pe fondul unei igiene defectuoase sau a proliferării bacteriilor în gură. Tehnica de periaj este foarte importantă în prevenirea cariilor dentare. Dinții trebuie periaţi de două ori pe zi (dimineaţa și seara) cu o pastă de bună calitate și o periuţă deasă cu peri moi care să nu afecteze smalţul dinţilor și gingiile. Dinții se periază de sus în jos prin mişcări blânde și nu agresive care pot afecta smalţul dentar. Dinţii de jos se periază la fel dinspre gingie spre exterior prin mişcări blânde insistând de trei-patru ori la fiecare dintre ei, iar suprafeţele ocluzionale prin mişcări de rotatie. Un periaj complet este executat în 3 minute iar pentru asta îți poți seta un cronometru sau o clepsidră pe care o poți cumpăra din comerţ.

Trebuie să eviţi să utilizezi periuţele cu perii duri pentru că acestea pot afecta smalţul dinţiilor și la fel stă situația și în cazul pastelor cu particule foarte abrazive. Combinarea unei periuţe cu peri duri și a unei paste de dinți cu particule abrazive pot afecta serios smalţul care poate să cadă la un moment dat și astfel dentina este expusă.

Dentina prezintă terminaţii nervoase și de aceea când se consumă unele alimente sau băuturi dintele respectiv prezintă o sensibilitate aparte (doare). Însă motivul principal pentru care apar cariile dentare este dat de apariţia bacteriilor care poate fi pusă și pe seama neglijării igienei orale. Resturile de mâncare dintre dinţi pot fi și ele o cauză pentru apariţia cariilor, dar îndepărtarea acestora se face foarte uşor  prin folosirea unei aţe de dinți. Rolul apei de gură este pentru împrospătarea respirației elimându-se astfel mirosurile grele, dar și pentru combaterea plăcii bacteriene.

Cariile dentare se prezintă în mai multe forme și nicidecum nu trebuie neglijate căci se poate ajunge în timp până la pierderea dinţilor. Cariile avansate sunt însoţite de simptome din cele mai neplăcute precum durere la cald și rece, durere profundă etc.

Să adopţi o alimentaţie cât mai sănătoasă

Rolul alimentaţiei în prevenirea cariilor dentare este unul extrem de important. Fructele, legumele și salatele proaspete nu trebuie să lipsească din meniul zilnic. În plus, acestea au zeamă care ajută la curăţarea gurii. Nici consumul zilnic de apă nu trebuie neglijat. De asemenea, lactatele au un rol extrem de important în menţinerea sănătății orale. Acestea furnizează organismului calciu pentru dinți și oase. La polul opus stau băuturile dulci acidulate, zahărul, dar și dulciurile care strică dinții. Persoanele care consumă des băuturi de tip coca cola prezintă un risc crescut de a face carii cu 60%. În plus, zahărul din dulciuri are un impact major asupra salivei care în mod normal ajută la curăţarea gurii.

Să te prezinţi periodic la medicul stomatolog

Foarte importantă în prevenirea cariilor dentare o reprezintă menţinerea legăturii cu doctorul curant. Se recomandă în acest sens să mergi o dată la șase luni, iar dacă ai probleme, mai des până la rezolvarea acestora.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!

Cele mai bune produse şi metode de albire a dinţilor

Uzuri neaşteptate pentru pasta de dinţi

Metode prin care îţi pătezi dinţii în mod inconştient

6 metode de albire a dinţilor

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top