Femini.ro

Cum să fii un părinte bun

Eşti mămică...

Cum să fii un părinte bun

A fi părinte poate e unul dintre cele mai importante şi extraordinare sentimente pe care le poate experimenta o persoană, dar asta nu înseamnă şi cã este un drum uşor. Nu are importanţă care este vârsta celui mic deoarece treaba ta nu va lua sfârşit niciodată.

Pentru a fi un părinte bun, trebuie să ştii cum să-ţi faci copilul să se simtă iubit şi apreciat, în timp ce îl înveţi care este diferenţa dintre bine şi rău.

La sfârşitul zilei, cel mai important lucru este să creezi un mediu cât mai plăcut, unde copilul tău să simtă că se poate dezvolta şi poate creşte un adult încrezător şi independent.

Dacă doreşti să afli cum poţi fi un părinte bun, sau mai bun, citeşte paşii ce urmează!

Oferă-i iubire şi afecţiune

Câteodată acestea două sunt cele mai bune lucruri pe care i le poţi oferi copilului tău. O atingere caldă sau o îmbrăţişare din suflet îi poate arăta celui mic cât de mult ţii la el. Încurajează-l, apreciază-l, fii de acord cu el şi zâmbeşte-i pentru a-i spori încrederea în el şi în ceea ce înseamnă să fii copil. Iubeşte-l necondiţionat şi anunţă-l că-i vei fi alãturi indiferent de ce s-ar întâmpla vreodată.

800-7171-141-compressor

Evită comparaţiile

Fiecare copil este unic în felul lui. Celebrează diferenţele şi instigă-i dorinţa de a-şi urma propriile interese şi visuri. Dacă ajungi să compari, chiar şi cu fraţii gemeni de e cazul, cel mic va ajunge la unul sau mai multe eşecuri cauzate de inferioritatea pe care o simte şi din faptul că nu e destul de bun în ochii tăi. Dacă doreşti să le îmbunătăţeşti comportamentul, evită favoritismul şi fă-l să se simtă responsabil pentru ceea ce este şi ce face el.

dsc-3938-60-compressor

Ascultă-l

Este extrem de important să se comunice şi să se asculte în ambele sensuri. Nu ar trebui să fii acolo doar pentru a impune noi şi noi reguli atunci când copilul tău are probleme sau pentru a-l certa şi pedepsi. Trebuie să-ţi exprimi interesul pentru ceea ce se întâmplă cu el şi implică-te în viaţa lui. Creează o atmosferă sigurã în care poate veni la tine oricând pentru o discuţie deschisă, de orice tip ar fi aceasta.

Fii alături de el, acordă-i timpul necesar

Chiar dacă de multe ori vei fi presată de timp, de program, de muncă, trebuie să faci tot ce-ţi stă în putinţă pentru a-i fi alături în momente importante în viaţă- de la recitaluri de balet până la absolvirea liceului, facultăţii. Aminteşte-ţi că va creşte extraordinar de repede şi va rămâne pe cont propriu mai devreme decât crezi. Şeful tău probabil nu-şi va mai aminti peste o săpătămână că nu ai luat parte la acea şedinţă, însă copilul, cu siguranţă, îşi va aminti toată viaţa că nu ai fost la piesa de teatru unde a avut rolul principal.

IMG_1422-1431-compressor

Reguli rezonabile

Pune pe foaie reguli ce crezi că îmbunătăţesc viaţa oricărui individ şi o fac mai fericită şi productivă- nu reguli pentru o persoană “ideală”. Este important ca aceste reguli să-l ajute să se dezvolte şi să crească fără a se gândi că la un pas greşit cine ştie ce catastrofă se va întâmpla.

Temperează-ţi ieşirile chiar dacă eşti stresată sau ai avut o zi proastă. Copilul şi familia îţi sunt prioritatea în viaţă- restul sunt doar trecătoare.

Continue Reading
You may also like...

More in Eşti mămică...

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top