Femini.ro

Cum să îți protejezi câinele de frig în sezonul rece

Casa şi grădina

Cum să îți protejezi câinele de frig în sezonul rece

Câinele tău nu suportă frigul și te-ai gândit să faci ceva pentru el în sensul acesta? Femini.ro îți arătă cum poți să îți ajuți cățelul să treacă cu bine peste frigul din această perioadă.

caine-in-zapada-1

1. Renunță la o nouă frizură

Dacă ai un câine cu părul lung nu este momentul să te gândești pentru el acum la o nouă frizură. Cu toate că un păr lung aduce de cele mai multe ori dezavantaje, și mă refer aici la faptul că îl găsești mai peste tot în casă, acesta îți ajută prietenul blănos să reziste mai bine la frig. Așadar amână frizura nouă după sezonul rece. Este totuși important ca periodic să îi întreţii părul așa cum se cuvine, adică să îl speli cu un şampon specific, după care sa îl perii lucru pe care ar trebui să îl faci cât de des poți, evitând astfel încurcarea.

2. Acordă o atenție sporită atunci când îi faci baie

Pe lângă perierea frecventă a părului acestuia importantă este și baia. Nu numai că îți va plăcea să ai un animal de companie curat, dar și sănătos. Cu toate că este plăcut și pentru el să aibă parte de o băiţă caldă, evită să îi faci asta când afară este foarte frig. Mai mult de atât, este necesar ca după baie să te asiguri că nu are blăniţa udă lucru pe care trebuie să îl faci şi înainte de a-l scoate afară. În plus, în sezonul rece blăniţa căţelului se usucă ceva mai greu după baie. Cel mai bine este să eviţi baia în zilele foarte friguroase sau să reduci numărul acestora. Procedând astfel previi eventualele probleme de sănătate. Și cel mai important aspect, verifică înainte temperatura apei pentru băită și asta pentru că dacă nu este suficient de caldă cățelul poate răci.

3. Curăţă-i lăbuţele

Se știe că unui cățel cel mai mult îi place să umble peste tot și să se murdărească. Odată ajunşi acasă zăreşti că lăbuţele acestuia fie au colectat tot felul de mizerii, fie sunt pline de noroi. O regulă importantă în menţinerea sănătății căţelului o constituie curăţarea lăbuţelor. Spală-i labuţele dacă sunt foarte murdare, descurcă-i părul și înlătură mizeriile sau restul impurităţilor. Observi astfel dacă a călcat în ceva și s-a tăiat. Pentru pielea lăbuţelor poți sa folosești un pic de vaselină. În plus, curăţându-i lăbuţele și periindu-i părul din această zonă a corpului te asiguri că nu reţine zăpadă sau gheață ce l-ar putea răci.

4. Dă-i atâta mâncare câtă are nevoie

Fără să își dea seama mulți proprietăți de câini fac greșeala de a-i hrăni exagerat de mult. Un consum prea mare de hrană duce în timp la luarea în greutate și chiar la probleme serioase de sănătate. În plus, în sezonul rece nu este nevoie de hrană mai multă doar dacă acesta stă afară sau se plimbă mult. Pe lângă porţia exactă de hrană trebuie să te mai asiguri și că are în permanenţă un bol cu apă care să nu fie rece. De asemenea, poți să îi administrezi suplimente nutritive de la veterinar.

5. Previne îmbolnăvirile

O regulă în prevenirea îmbolnăvilor o constituie ingerarea de hrană proaspătă, sănătoasă și nu de pe stradă. Câinii fac adesea greșeala de a mânca de pe stradă și astfel creşte riscul îmbolnăvilor cu tot felul de substanţe chimice. În plus, în sezonul acesta creşte riscul îmbolnăvirilor. De asemenea, este important ca micuțul tău blănos să nu stea prea mult în frig și să aibă o temperatură optimă în cameră. Fă-i o programare la medicul veterinar pentru a discuta cum poți să previi mai ușor îmbolnăvirile din această perioadă.

6. Previne tusea canină

caine-cu-hainuta1

Menține-i temperatura corpului și asigură-te mereu că nu are blăniţa udă. Atunci când îl scoți afară poți chiar să îl îmbraci cu o hăinuţă special creată pentru căței, mai ales dacă acesta este mai plăpând din fire. Dacă s-a udat pe blană, imediat ce vii cu el acasă îl poţi usca frecându-l uşor cu un prosop moale sau folosind feonul. Numai așa poți să previi infecţiile respiratorii precum tusea canină. Iar dacă ai mai mulți câini în casă și unul are deja tuse canină, ține-l pe acesta separat de restul. În plus, nu uita că în astfel de condiții vizita la veterinar este obligatorie.

7. Vezi dacă a răcit

O primă consultaţie pe care i-o poți acorda chiar și acasă este cea în care îi examinezi coada și limba. Dacă acestea sunt reci și își schimbă culoare, respectiv sunt uscate, dure, par gri, albe sau roşii, atunci există pericolul ca micuțul tău blănos să fi răcit. Sună repede la medicul veterinar și fă-i o programare. Până atunci poți lua câteva prosoape calde și groase sau o pătură și să îl înveleşti astfel încât să îi fie cald. Mergi cu el într-o parte călduroasă a casei sau dă drumul la căldură. Trebuie precizat că astfel de situații apar mai des la câinii plăpânzi, care nu au mult păr și sunt astfel predispuşi la răceală.

8. Scurtează numărul plimbărilor

caine-3

Când afară este foarte frig este bine să reduci timpul acordat plimbărilor. Procedând astfel îi faci un bine că nu îl expui exagerat de mult frigului care este o primă cauză a îmbolnăvirilor.

9. Asigură-i un pat călduros

Dacă animalul tău de companie nu are până acum un pat călduros, atunci este momentul să îi cumperi unul. În plus, dacă nu îl ții pe duşumeaua care poate fi rece în această perioadă, previi astfel îmbolnăvirile. Așadar cumpără-i un pat pentru căței care să fie cât mai călduros. Pentru asta poţi să pui mai multe pături sau aşezi sub una dintre ele o sticlă cu apă fierbinte dar fără să îl arzi. Însă nu uita că este important să îi cureţi periodic patul.

10. Dă drumul la căldură 

Așa cum ție îți este frig în nopţile din sezonul rece și micuţul tău blănos simte același disconfort. Așadar dă drumul la căldură. Fie că porneşti radiatorul, caloriferul electric sau aparatul de aer condiționat, câinele tău se va simți tare bine.

Tu cum îți protejezi câinele de frig?

Descoperă lucrurile trăznite pe care le fac proprietarele de pisici!

Continue Reading

More in Casa şi grădina

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top