Femini.ro

Cum să renunţi la anticoncepţionale

Eşti mămică...

Cum să renunţi la anticoncepţionale

 

Nu contează cât de încrezătoare eşti în noua metodă de protecţie deoarece să renunţi la anticoncepţionale poate fi deosebit de greu, ca şi cum te-ai despărţi de un iubit, sau ceva. În special dacă acestea ţi-au adus foarte multe beneficii, ca şi cicluri menstruale mai uşoare şi lipsa durerilor.

Ce experimentează o femeie când renunţă la anticoncepţionale variază foarte mult, explică specialiştii. Depinde şi de cât de multă vreme le-a luat şi motivele pentru care a început să apeleze la ele. Din fericire, dacă te decizi că este momentul să scapi de ele, sunt anumiţi paşi de urmat pentru a face această tranziţie cât mai puţin traumatizantă.

Pasul 1: vorbeşte cu medicul tău

Ideal ar fi ca această decizie a ta să fie susţinută de un medic specialist, mai ales dacă eşti şi preocupată despre efectele secundare sau ai nevoie de o formă alternativă de contracepţie. Dacă ai apelat la anticoncepţionale strict pentru prevenirea unei sarcini iar ciclurile tale menstruale nu sunt chiar atât de rele, probabil nu vei observa foarte mari schimbări.

Pensive beautiful woman with a cup of tea

Pasul 2: pregăteşte-te

Dacă ţi-a venit menstruaţia şi ştii că durerile vor fi crâncene, asigură-te că ai la îndemână pastile, pernuţe cu încălzire şi foarte multe tehnici de relaxare, explică specialiştii. Este de preferat să-ţi notezi într-un calendar toate simptomele sau data la care s-au întâmplat mai ales dacă ai cicluri menstruale neregulate, asta pentru a depista cel puţin unele dintre simptome.

Dacă ai început să iei anticoncepţionale din motive dermatologice, asigură-te că ai un regimen solid de îngrijire a tenului deoarece va fi mult de muncă, ne avertizează specialiştii.

Pasul 3: renunţă la pastile

Procesul de renunţare la anticoncepţionale nu este atât de elaborat precum ai crede deoarece tot ce trebuie să faci este să te opreşti din a le lua, de preferat ar fi după ce termini cele 30 zile dintr-o lună menstruală, explică specialiştii. Dacă alegi să te opreşti la mijloc poţi cauza sângerări iregulate şi întreruperea ritmului fericit pe care-l poate aduce aceasta ciclului menstrual.

Pasul 4: lasă-ţi organismul să-şi urmeze cursul

Pentru unele femei, ajustările ciclului menstrual după ce au renunţat la anticoncepţionale poate fi asemenea unui rollercoaster- menstruaţii mai dure, perioade mai îndelungate, crampe deosebit de dureroase, schimbări de comportament, dispoziţii proaste şi acnee ca în pozele din liceu, explică specialiştii. Pe de altă parte dacă ai experimentat dureri de sâni, dureri de cap, greaţă sau chiar sângerări în timpul perioadei cât ai luat pastilele, trebuie să ştii că toate acestea vor dispărea rapid când nu le vei mai lua.

Pasul 5: fii atentă la toate lucrurile

După ce vei renunţa la anticoncepţionale, ar trebui să aştepţi 2-3 luni pentru a vedea ce se întâmplă cu ciclul tău menstrual. Organismul ar trebui să-şi revină la „setările din fabrică” însă, dacă trece de pragul de 3 luni iar menstrele tale încă sunt neregulate de preferat ar fi să mergi la un medic specialist pentru a te asigura că hormonii îţi funcţionează normal. Asta trebuie să faci şi în cazul în care apar sângerări frecvente şi neregulate.

Portrait of a pensive afro american woman looking at camera over gray background

More in Eşti mămică...

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top