Nutriţie
De ce apare astenia de primăvară şi cum se recunoaşte
Ieşind din iarnă, se instalează pe nesimţite astenia de primăvară. Ne afectează, ne strică cheful pentru activitățile de zi cu zi și o vrem ieşită din viața noastră. Cum reușești să scapi de astenia de primăvară? Descoperă mai jos!
Care sunt semnele și cauzele asteniei de primăvară
Trecerea bruscă de la iarnă la primăvară declanşează în organism unele schimbări. Obișnuiți iarna cu mai puțină lumină și căldură, ne trezim brusc în primăvară, iar schimbarea vine și în ceea ce privește alimentaţia. De exemplu, iarna eram obișnuiți să consumăm frecvent alimente grase în special carne, iar odată cu primăvara înlocuim aceste mese cu altele bogate în fructe, legume și verdeţuri. Pe unii aceste schimbări îi binedispune, iar pe alții nu. Ce se întâmplă cu cea de-a doua categorie de persoane? De ce se întâmplă asta la ele? Pur simplu organismul are nevoie de o perioadă de trecere de la iarnă la primăvară pentru acomodare.
Astenia de primăvară se caracterizează prin pierderea dorinţei, a interesului pentru orice iar pentru asta o perioadă de câteva săptămâni. Debutează la început de primăvară și apoi dispare. În această perioadă de câteva săptămâni corpul începe ușor-uşor să se adapteze la noul sezon. Astenia de primăvară nu trebuie privită cu ochi străini, căci afectează multe persoane, dar nu pune viața în pericol. Se caracterizează printr-o stare de oboseală și debutează atât pe plan fizic, dar și psihologic. Alte simptome mai sunt: stare generală de oboseală, lipsa energiei, un disconfort general, somn problematic, o stare de iritabilitate, stare de nervozitate, scăderea apetitului și probleme în concentrare. Dacă prezinți unul sau mai multe dintre aceste simptome, nu trebuie să te temi, căci ele durează între 10 și 20 de zile, adică exact cât îi ia organismul ca să se adapteze la primăvară. De asemenea, astenia de primăvară apare mai des la femei și în intervalul de vârstă 20-40 de ani.
Cum ajuți organismul să depăşească episodul de astenie
Este cert faptul că organismul transmite aceste stări din pricina inadaptibilităţii la primăvară așa că trebuie ajutat cumva. Cum poate fi ajutat? Printr-o alimentaţie echilibrată și cât mai bogată în nutrienţi.
De exemplu, să bifezi pe lista meniului cât mai multe fructe, legume și verdeţuri proaspete, dar și cereale. De asemenea, este important să se stabilească și un program de sport. În acest sens se poate opta pentru o activitate fizică moderată. În plus, un somn liniștitor de 7-8 este important pentru ca organismul să se refacă și sa treacă mai ușor peste astenia de primăvară. De asemenea, nu trebuie omisă importanța hidratării, adică 2 litri de lichide trebuie consumate zi de zi.
Astenie de primăvară sau altă problemă?
Dacă te simți lipsit de energie, trist, nu ai putere sau chef pentru a face unele activități şi asta de câteva zile încoace, atunci cel mai probabil suferi de astenie de primăvară. Nu trebuie să te sperii căci aceasta trece în câteva zile sau săptămâni. Totuşi, dacă aceste stări le ai de foarte mult timp sau nu dispar nicicum, atunci în mod sigur nu este astenie ci o altă problemă pe care trebuie neapărat să o semnalezi doctorului care te are în registrele sale.
Tu ce faci ca să nu suferi de astenia de primăvară?
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!
