Femini.ro

De ce beneficii se bucură copiii tăi când se joacă afară?

Despre şi pentru pitici

De ce beneficii se bucură copiii tăi când se joacă afară?

 

Pe măsură ce temperaturile scad şi iarna vine, copiii nu se joacă afară pe atât de mult şi des pe cât ne-am fi dorit sau cum o făceam noi la vârsta copilăriei; frica adulţilor pentru siguranta şi atitudinea negativă cu privire la expunerea la frig sunt barierele ce previn un copil din a se bucura la maxim de tot ceea ce înseamnă iarnă.

Aşa că, acest articol este pentru toţi adulţii deoarece voi vorbi despre beneficiile ce-i sunt aduse copilului în momentul în care se joacă afară; anul acesta haideţi să privim sezonul răcoros cu o atitudine jucăuşă:

Copiii văd mediul înconjurător într-un mod diferit

În timpul zilelor de vară, copiii se obişnuiesc cu căldura, cu climatul verde şi cu tot ceea ce are sezonul de oferit; după schimbarea sezonului sau la prima zăpadă, ar trebui să se vadă mediul cu tranformarea lui: cu frunzele căzute, cu iarba maronie, zăpadă şi gheaţă.

Dacă asta nu se întâmplă, niciodată nu vor putea să-şi imagineze cât de schimbat este mediul de la o lună la alta, nu vor şti să fie creativi şi/sau să se joace în moduri diferite.

Children playing in the snow

Exerciţii diverse şi folosirea musculaturii

Lunile de iarnă ne ajută să ne mişcăm într-un mod diferit corpul: patinăm, alunecăm, mergem pe un deal îngheţat şi construim un om de zăpadă. Categorii mult mai mari de muşchi sunt puşi în funcţiune în momentul în care copiii se joacă afară având în vedere că sunt mai multe provocări impuse de zăpadă.

Folosirea muşchilor poate creşte activitatea fizică a copilului şi sprijină dezvoltarea motorie a acestuia şi sănătatea în general.

Aer proaspăt şi evitarea bacteriilor

Majoritatea adulţilor asociază zilele de iarnă cu răcelile şi gripele, însă, nu vremea urâtă, răcoroasă este în mod necesar cauza principală ci, mai degrabă, mediul în care este expus copilul la bacterii şi viruşi. Spre exemplu, în timpul iernii, dai drumul la încălzire sau la sisteme de ventilare- bacteriile din casă vor fi, în mod continuu, mişcate de colo-colo. Adulţii şi copiii care petrec lungi perioade de timp într-un astfel de mediu, fără expunerea la aer proaspăt, pot transmite cu uşurinţă germenii de la unii la alţii.

Noi activităţi

Ceea ce noi considerăm „murdar”, este un mediu care oferă micuţilor materialele cele mai inspirative şi mai amuzante; spre exemplu, cuburi de gheaţă, zăpadă şi bineînţeles, copaci acoperiţi cu zăpadă. Aceste medii asigură copiilor noi oportunităţi pentru noi provocări ca şi alunecatul pe gheaţă sau căţăratul într-un copac sau pe un deal.

Angajarea în astfel de medii pe timpul iernii nu va face nimic altceva decât să-l ajute la rezolvarea unor probleme noi ce-l provoacă: „cum pot aluneca pe această bucată de gheaţă şi asta fără să cad? Cât de repede pot urca acest deal ? Mă pot urca în copac folosindu-mă de crengile lui?”

Expunerea la vitamina D

Când stăm în casă în timpul iernii, nu numai că pierdem distracţia dar şi vitaminele necesare ce doar mediul înconjurător ni le oferă. Copiii absorb vitamina D chiar şi în timpul lunilor geroase; aceasta ajută la reglarea dispoziţiilor mentale şi emoţionale prin creşterea nivelului de serotonină din creier.

Children playing in the snow

More in Despre şi pentru pitici

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top