Femini.ro

De ce muzica este mai bună decât medicamentele?

Entertainment

De ce muzica este mai bună decât medicamentele?

 

Când eram mai mică, prietenii şi familia îmi tot spuneau că nu este ceva greşit dacă încep să ascult şi muzica Christinei Aguilera, Michael Buble sau Louis Armstrong- asta în condiţiile în care gusturile mele erau puţin mai „hard rock”, să spun aşa.

Pe măsură ce anii treceau, am observat că Dl. Buble şi Dna. Aguilera intră încet dar sigur în repertoriul meu şi am rămas şocată în una din zile când am început să fredonez câteva melodii, cap coadă.

Aşa că, m-am gândit că este o idee cât se poate de bună ca azi să vorbesc despre muzică în general, nu despre anumite genuri anume şi, mai ales, despre beneficiile acesteia aduse organismului nostru:

Muzica te poate ajuta şi îţi poate alina sufletul

Ai ascultat vreodată o melodie şi ai simţit cum te loveşte o amintire? Studiile arată că muzica poate:

–           Depozita noi şi noi amintiri asociate cu un sentiment şi o melodie;

–           Să treci mai uşor peste amintirile vechi şi dureroase.

Şi asta din cauză că muzica stimulează acea parte a creierului ce se numeşte hipocampus, ce este responsabilă cu depozitarea pe termen lung.

Pretty young sportswoman listening to music and training in gym

Muzica poate salva vieţi

Oamenii de ştiinţă au învăţat studenţii de la medicină să ofere pacienţilor compresii pe piept pe beat-ul celor de la Beegees, „Stayin’ Alive”. Remarcabil, însă adevărat, după câteva luni de zile, persoanele care au învăţat asta şi-au amintit mult mai bine şi mai uşor ritmul compresiilor decât cei care nu.

Cânta tare şi fii mândră, în duş

Doreşti un start grozav al unei zile aglomerate? Dă drumul piesei tale preferate şi dezlantuieste-te în duş. Nu asculta orice, totuşi; asigură-te că alegerile tale includ melodii ca şi: Wonderful World, Beautiful Day, Walking on Sunshine şi Don’t Stop Believing.

Aceste tipuri de melodii prezintă abilitatea de a-ţi înfrumuseţa ziua datorită mesajului oferit şi îţi induc o stare de voioşie.

Oh, şi nu fi timidă şi lasă-ţi şi vecinii să te asculte.

Muzica îţi oferă forţa necesară pentru sală

Te strofoci de fiecare dată să fii cea mai bună la sală? Se pare că există o corelaţie deosebit de puternică între muzică şi exerciţii; să asculţi muzică se pare că te distrage de la orice încearcă să-ţi ia atenţia şi din această cauză inima şi muşchii vor apuca să funcţioneze şi să muncească la o capacitate mai mare.

Este în regulă să asculţi muzică „fioroasă”

Când doreşti să-ţi controlezi emoţiile, să ştii că şi furia şi mânia se află printre ele. Furia, nervozitatea şi performanţa merg mână-n mână; studiile au arătat că această stare te face să te concentrezi mai bine, te face mai perseverent şi optimist.

Muzica întăreşte sistemul imunitar

Muzica prezintă un efect liniştitor, calmant asupra noastră; oamenii de ştiinţă au demonstrat faptul că ascultatul muzicii duce la o secreţie a hormonilor ce ajută sistemul imunitar; nu numai asta dar, poate descreşte şi nivelul hormonului de stres, cortizol.

Aşa că, data viitoare când ai o zi stresantă, mergi acasă, dă drumul la melodia ta preferată şi simte cum stresul se topeşte una-două.

Young woman listening to music

More in Entertainment

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top