Femini.ro

Depresia ta îţi afectează copilul; vrei să ştii cum?

Despre şi pentru pitici

Depresia ta îţi afectează copilul; vrei să ştii cum?

 

Acesta este un topic destul de sensibil pentru foarte multe mămici ce ne urmăresc deoarece depresia este din ce în ce mai întâlnită iar sentimentele ce vin o dată cu aceasta sunt de nedescris.

Există şansa să ai copii ce merg la grădiniţă, copii pe care i-ai făcut de tânără sau poate chiar te afli într-o căsnicie nu tocmai fericită; plângi foarte mult din cauza frustrărilor personale şi în cele din urmă vei ajunge să răbufneşti în faţa copiilor, vei ţipa la ei sau chiar îi vei bate.

Dacă ştii că este cazul tău, este momentul să realizezi că ceva este în neregulă deoarece depresia ta îţi afectează copilul într-un mod negativ; nu ştii exact cum şi în ce moduri? Vezi ce au de spus specialiştii:

Copiii au foarte mare nevoie de tine

Da, acesta este un fapt universal valabil deoarece micuţul tău va face tot ce este necesar, tot ce-i stă în putinţă pentru a-ţi atrage atenţia. Aşa că, dacă depresia ta ajunge la el, acesta va aborda acelaşi comportament urât ca şi al tău doar pentru a-l băga în seamă. Fraza veche „doar doreşte atenţia ta” este adevărată, spun specialiştii deoarece, pentru un copil, orice fel de atenţie este mai bună decât lipsa acesteia.

Happy baby boy sitting on the grass in meadow

Comportamentul va fi asemenea şi la şcoală

Dacă copilul tău este nefericit acasă, să fii sigură că va ajunge să-şi manifeste această nefericire şi la şcoală şi va începe- deşi ştiu că nu-ţi doreşti- să jignească şi să se ia de alţi copii mai mici, mai neputincioşi pentru că, ce am spus mai sus? Doreşte orice fel de atenţie asupra lui.

Copilul este intuitiv

În mod inconştient ştie că ceva este în neregulă cu tine, cu depresia prin care treci şi va încerca să te ajute, să te „repare”. Pe măsură ce creşte, vei observa că te îmbrăţişează mai des, face curat sau pur şi simplu te lasă în pace din cauză că asta i-ai spus să facă şi de asta ai nevoie. Însă, aminteşte-ţi că nu intră în atribuţiile lui să-şi „repare” părintele.

Copilul simte nevoia să fie iubit

În caz contrar, va căuta această iubire în alte părţi, la prieteni, la membri ai familiei, pe internet şi câteodată în circumstanţe deloc sigure.

Ţipetele au un impact imens asupra copilului

După cum am mai spus în repetate rânduri: încearcă să faci faţă frustrărilor pe cont propriu, cu partenerul sau cu ajutorul unui specialist însă niciodată în faţa copilului tău. Chiar şi dacă acesta este în pat, există şanse foarte mari să te audă. Şi-l vei înfricoşa, se va teme din cauză că tot ce-şi doreşte un copil este un cămin şi o familie fericită, doreşte să vă iubiţi, să-l iubiţi şi nu va înţelege de ce nu faceţi acest lucru. Sunt foarte multe lucruri de procesat în acelaşi timp.

Calmează-te şi cere-ţi scuze

Dacă se întâmplă să-ţi pierzi cumpătul, pune-te în faţa lui la acelaşi nivel pentru a avea contact vizual şi spune-i cât de rău îţi pare pentru cele întâmplate. Arată-i că eşti umană, că ai sentimente, că faci greşeli şi este mai mult decât ok să spui cuiva „îmi pare rău”.

Happy baby sitting on bed playing with toys

More in Despre şi pentru pitici

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top