Despre şi pentru pitici
Despre mama surogat: ce trebuie să ştii?
Încă mai există controverse cu privire la acest aspect când doreşti să ai un copil; procesul legal îţi pune şi acesta beţe-n roate şi variază de la ţară la ţară.
Chiar şi aşa, fie de este din cauza fertilităţii sau pur şi simplu alte motive, o mamă surogat reprezintă soluţia potrivită în foarte multe cazuri.
Acestea fiind spuse, vezi care sunt toate informaţiile de care ai nevoie pentru a lua această decizie:
Ce este o mamă surogat?
Sunt două tipuri de mamă surogat: surogat tradiţional- o femeie care este inseminata în mod artificial cu sperma tatălui şi care în mod automat este şi mama biologică a bebeluşului; surogat gestational- cu ajutorul tehnicii „fertilizare în vitro”, se iau ovulele mamei, sperma tatălui şi se plasează embrionul produs în uterul altei femei.
Cine apelează la o mamă surogat?
Dacă eşti femeie, probabil iei în considerare această opţiune din unul din următoarele motive:
– Probleme medicale cu uterul;
– Ţi-ai făcut o histerectomie şi ţi-a fost îndepărtat uterul;
– Anumite condiţii care pun sarcina dar şi pe tine în pericol- o boală severă de inimă.
Găsirea unei mame surogat
Prieteni sau familie: câteodată poţi întreba o prietenă apropiată sau chiar un membru al familiei pentru a te ajuta. Bineînţeles, dacă aceasta se întâmplă, pot exista anumite controverse însă având în vedere costurile ridicate ale acestei proceduri şi toate problemele legale, această relaţie cu familia sau cu un apropiat poate fi mai simplu de manevrat.
O agenţie specializată: majoritatea persoanelor aleg să meargă la un specialist pentru că acesta, în funcţie de nevoile cuplului, să vină cu cea mai bună variantă, însă, numai când vine vorba de o mamă surogat gestaţională. Numai în Statele Unite sunt în prezent aproape 100 agenţii ce joacă un rol de intermitent între cele două poziţii.
Cum să o alegi?
În prezent nu există vreo reglementare cu privire la persoanele care pot sau nu, să fie mame surogat, să aplice în cadrul acestor agenţii mai sus menţionate. Însă, experţii sunt de părere că ar trebui să ai în vedere câteva puncte înainte de a lua această decizie.
Ar trebui să alegi o femeie care:
– Să aibă cel puţin 21 ani;
– Să fi dat naştere cel puţin unui copil sănătos pentru a înţelege ea singură pe propria piele ce înseamnă o sarcină, care sunt riscurile medicale dar şi problemele emoţionale legate de naştere;
– Să fi trecut toate testele psihologice cu brio efectuate de un profesionist pentru ca acesta să depisteze dacă pot exista probleme cu privire la faptul că aceasta trebuie să dea bebeluşul imediat după;
– Să semneze un contract ce prevede rolul său şi mai ales responsabilităţile pe toată durata sarcinii dar şi prenatal şi să fie de acord să ofere bebeluşul după naştere.
Probleme legale
Drepturile părinteşti nu sunt deloc garantate după o astfel de sarcină; legea continuă să se schimbe şi fiecare definiţie pentru „părinte” asemenea. Există şanse foarte mari că după naştere să fie nevoie să depui acte pentru adopţie pentru a obţine custodia legală a copilului.
Pentru a proteja atât drepturile tale dar şi ale copilului pe care speri să-l ai, cel mai bine ar fi să angajezi un avocat specializat în astfel de probleme.
