Femini.ro

Despre vorbitul în public

Carieră şi dezvoltare

Despre vorbitul în public

Priveşte lucrurile în acest mod- nici o persoană nu s-a născut expert când vine vorba de vorbitul în public. Să ţii sub control această artă în faţa unui milion de oameni- sau chiar una singură, poate nu este chiar partea ta preferată din cauză că este nevoie de practică, de precizie şi de foarte mult curaj.

Dar, suntem aici pentru tine şi încercăm să punem cap la cap un ghid pentru a te ajuta să-ţi ţii sub control fricile şi pentru a te ridica şi a vorbi, indiferent în faţa cui alegi să vorbeşti.

Înainte

Trebuie să te înarmezi cu răbdare iar asta o poţi face cu meditaţie, dacă ai încercat orice altceva. Concentrează-te asupra respiraţiei vreme de 5-10 minute în fiecare zi, şi aşa îţi vei obişnui creierul să suprime gândirea negativă şi buşeurile de adrenalină.

Experţii în vorbitul în public ne avertizează că este de preferat ca înainte de toate să-ţi cunoşti oamenii în faţa cărora vei sta deoarece aşa vei şti dacă este în regulă să începi cu câteva glume sau ca tot discursul să fie cât se poate de serios.

Şi nu în ultimul rând, poartă haine care te fac să te simţi puternică dar asta nu înseamnă că trebuie să dai fuga-n magazine imediat. Un outfit pe care l-ai mai îmbrăcat până acum înseamnă că nu vei avea surprize şi nu te va distrage de la ascultătorii tăi.

Portrait of young smiling businesswomen speaking to her colleague in office

În timpul

Foloseşte-ţi mâinile: gesturile prezintă cu până la 60% mai mult impact. Dovada? Cei mai mulţi experţi folosesc de două ori mai mult mâinile decât cei timizi, cei care nu sunt obişnuiţi cu vorbitul în public.

Pauzele sunt extrem de recomandate deoarece acestea te ajută să te reconectezi cu organismul tău şi din această cauză este de recomandat să ai mereu apă la îndemână: pe o măsuţă sau chiar într-o mână.

O prezentare PP te va ajuta pentru o fluiditate a ideilor, însă asta nu înseamnă că trebuie să te uiţi numai cu ochii la acestea, explică specialiştii. După fiecare pagină cu informaţii, ar trebui să ai şi una goală pentru a-ţi spune toate cele ce le ai în minte dar şi pentru a oferi ascultătorilor un repaus pentru a nota sau a fi atenţi la ceea ce spui.

Mai mult decât atât, specialiştii ne sfătuiesc ca în momentul în care ai probleme cu anumite fraze, anumite cuvinte, trebuie numaidecât să înveţi, să memorezi înţelesul acestora şi nu neapărat cuvântul în sine deoarece nu va părea nimic natural în asta.

Dacă la un moment dat te întrerupe cineva cu un comentariu uşor ieşit din comun- şi crede-ne că se va întâmpla, rămâi la fel de calmă şi chiar răspunde-i dacă nu este un atac personal şi continuă mai departe fără a ceda mai mult teren, mai mult timp preţios în faţa acestuia.

Dacă este o întrebare la care nu ai un răspuns sau la care nu poţi răspunde acum, pur şi simplu spune-i: “Asta este cât se poate de interesant, însă, voi medita mai mult la el, voi aprofunda şi voi reveni.” , după care trebuie să faci trecerea, din nou, la materialul tău.

Above view of business team sitting around table and working

Continue Reading
You may also like...

More in Carieră şi dezvoltare

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top