Diete
Dieta indexului glicemic sau cum să slăbeşti mâncând
Dieta se bazează pe un consum de carbohidraţi cu eliberare lentă şi alimente cu un index glicemic mic care împreună grăbesc senzaţia de saţietate şi previn astfel foamea.
Istoricul dietei indexului glicemic
Autorul acestei diete este doctorul David Jenkins care a observat în urma unui studiu asupra persoanelor bolnave de diabet de la Universitatea din Toronto din anii 1980 că unele alimente erau descompuse rapid de organism în glucoză, care este o sursă importantă de energie. Echipa din care făcea parte doctorul Jenkins a definit indexul glicemic ca şi măsură a potenţialului de creştere a glucozei în sânge în urma consumului de carbohidraţi simpli şi complecşi. Aşa s-a observat că alimentele cu un index glicemic scăzut sunt cerealele integrale sau cele de tipul combinate, leguminoasele, lactatele cu puţine grăsimi, dar şi unele fructe şi legume. Lista aceasta de alimente scoasă în evidenţă de studiul doctorului Jenkins a coincis cu cea recomandată de nutriţionişti.
Care sunt principiile active ale dietei indexului glicemic
Sub formă de porţii egale, carbohidraţii complecşi din pâinea albă cresc glucoza din sânge cu mai multe unităţi decât reuşesc să o facă carbohidraţii simpli din ingheţată, deşi desertul conţine zahăr. Indexul glicemic face diferenţa clară între carbohidraţii simpli şi complecşi sau între modul în care unii şi alţii reuşesc să aibă o eliberare lentă sau rapidă.
Indexul glicemic se prescurtează simplu prin I.G iar acesta la produsele procesate din făină albă este crescut. Dieta indexului glicemic se bazează tocmai pe un consum de alimente cu un index glicemic mic care au o eliberare lentă a zahărului în sânge, asigurând astfel energia necesară organismului.
La baza dietei se preferă tocmai alimentele cu un index glicemic mic pentru că sunt digerate încet, asigurând astfel senzaţia de saţietate mai mult timp. Dacă se aleg în schimb alimente procesate sau dulci, nivelul de glucoză din sânge creşte iar pancreasul eliberează astfel hormonul numit insulină. După ce energia dispare, imediat se resimte senzaţia de foame. Existând totuşi o cantitate mare de zahăr în sânge, organismul o foloseşte în schimbul depozitelor de grăsimi. Înţelegem de aici că pentru a slăbi sănătos este primordial să se consume alimente cu un index glicemic mic care menţin scăzut nivelul de insulină. Unele variante ale dietei indexului glicemic realizează chiar o diferenţiere a alimentelor în funcţie de modul în care se eliberează în sânge. Aşadar, alimentele roşii trebuie evitate dacă se doreşte să se piardă din greutatea corpului, alimentele galbene se pot consuma din când în când iar cele verzi reprezintă baza regimului.
Alimente permise şi interzise în cadrul dietei
Este interzis consumul anumitor tipuri de carne dar şi de pasăre, a unor legume, a unor alimente ce conţin amidon şi a unora gătite pe grătar sau la cuptor, a laptelui integral, a alcoolului, a dulciurilor şi a bomboanelor. Pe de altă parte, se pot consuma ca şi recompense alimentare: fructe, alimente pregătite prin coacere, alimente care conţin cereale integrale sau nuci.
Argumente pro şi contra dietei
Dieta se bazează pe principii medicale solide ceea ce o recomandă tuturor persoanelor care doresc să slabească sănătos. Însă pe piaţă există şi variante ale acesteia. Efectele benefice sunt notabile: un nivel scăzut de insulină dar şi de glucoză. Dieta poate fi ideală pentru persoanele bolnave de diabet. Acest regim este recomandat şi pentru modul în care reduce riscul bolilor de inimă, al atacurilor cerebrale, al diabetului de tip 2 dar şi a cancerului de colon şi de prostată. Pentru persoanele doritoare există cărţi si websiteuri care le oferă mai multe detalii despre regim, facilitându-le astfel şansa la un stil de viaţă sănătos. Toate alimentele recomandate în cadrul dietei se pot achiziţiona din marile magazine, iar sportul este bifat şi el pe listă.
