Femini.ro

Dieta piramidală latino-americană

Diete

Dieta piramidală latino-americană

Dieta piramidală latino-americană constituie un regim alimentar sănătos care promovează mişcarea fizică şi consumul de alimente bogate în nutrienţi.

Istoricul dietei latino-americane

Dieta piramidală latino-americană a fost concepută în anul 1990 şi promovează obiceiuri alimentare sănătoase. Variante diferite ale acestei diete au existat în diverse părţi ale Americii Latine unde alimentele de bază sunt porumbul, cartofii, arahidele şi fasolea uscată.

În anul 2005 s-a facut un congres la Ciudad de Mexico, Mexic, unde s-a recunoscut consolidarea internaţională a dietei latino-americane, dar şi sprijinul oferit acesteia. Experţi în ştiinţă, în artă culinară, dar şi membri ai industriei prezenţi la acest congres au pledat pentru această dietă care merge pe o selecţie a alimentelor, pe un stil de viaţă sănătos, dar şi pe mişcare fizică facută zi de zi.

Care sunt principiile de bază ale dietei latino-americane

În cadrul dietei piramidale latino-americane se regăsesc mâncăruri din cultura aztecă, incaşă şi maiaşă. Altele au fost introduse odată cu venirea lui Cristofor Columb dar şi a altor exploratori europeni.

Se recomandă zilnic exerciţii fizice uşoare precum mersul pe jos sau dansul. Acestea sunt activităţi fizice plăcute, uşoare prin care se pun în funcţiune muschii şi oasele. În plus, se ard din calorii şi vă mentineţi în formă într-un mod plăcut. Primul nivel al dietei piramidale latino-americane este reprezentat de consumul de fructe, de legume, de cereale integrale, plante cu tuberculi, paste, fasole, nuci de toate felurile toate acestea trebuie să se regăsească pe lista meniurilor din fiecare zi.  Al doilea nivel al dietei piramidale latino-americane este constituit de consumul de zi cu zi a peştelui, a crustaceelor, a uleiurilor din plante, a cărnii de pui, dar şi a lactatelor. În dieta piramidală latino-americană se recomandă săptămânal consumul de ouă, carne şi de dulciuri. Aşadar, porţiile trebuie să fie servite cateodată şi eventual să fie cât mai mici. Dieta piramidală latino-americana recomandă ca zi de zi să se servească cel puţin 6 pahare de apă. Apa ajută la sinteza unor funcţii în organism printre care şi eliminarea de toxine stocate de pe urma consumului de alimente bogate în aditivi, conservanţi etc. Consumul de alcool trebuie să fie moderat.

vita

Pe lista unor meniuri se regăsesc alimente indigene americane precum amarantul, cacaua, ardeiul iute cunoscut şi ca chilli, porumbul, roşiile, arahidele, cartofii, quinoa, carnea de curcan şi alte ingrediente aduse după colonizarea spaniolă.

chilli

Printre acestea se regăsesc carnea de vită, vinetele, kiwi, măslinele, potocalele, soia şi dovleceii.

Alimente recompensă în cadrul dietei latino-americane

fructe

În cadrul dietei se pot oferi ca şi alimente recompensă papaya, cacaua, budincă, fusercuri dar ocazional, mango, ananas, arahide, lime, guava şi cherimoya.

Păreri pro şi contra dietei latino-americane

Dieta are susţinere ştiinţifica, include preparate regionale şi o conştientizare ecologică. Se oferă sfaturi pentru implementarea unor preparate culinare tradiţionale într-un tipar de alimentaţie sănătos. Din păcate nu se fac referiri cu privire la mărimea porţiilor.

Cui i se potriveşte dieta latino-americană

Persoanele care adoră fructele şi legumele tropicale, care sunt pasionate de cultură şi de bucataria exotică pot sa urmeze o astfel de dietă.

More in Diete

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top