Femini.ro

Dinţi mai albi în câţiva paşi

Sănătate

Dinţi mai albi în câţiva paşi

Dincolo de frumuseţea unui chip îngrijit, zâmbetul este foarte important la o femeie. Un surâs poate înlocui mii de cuvinte. Însă un zâmbet frumos este rezultatul unei îngrijiri continue.

zambet2

De ce apar dinţii galbeni

Dinţii galbeni pot să fie rezultatul unei igiene deficitare, a zestrei genetice, a afecţiunilor dentare, a unei alimentaţii bazate pe alimente colorate de genul vin roşu, cafea, ciocolată, nes, fructe închise la culoare-afine, mure, coacăze etc.  Dar nu numai alimentele intens colorate pătează dinţii, dar şi tutunul.  Fumul de ţigare înregistrează foarte multe chimicale ce afectează uşor-uşor starea de sănătate, ajungându-se până la cancer în unele cazuri. Tutunul afectează aspectul pielii, unghiile, dinţii, chiar şi oasele.  Dacă unghiile îşi schimbă aspectul, iar pielea pare îmbătrânită, dinţii suferă transformări deloc plăcute. Iată de ce un prim pas în albirea dinţilor la persoanele fumătoare este renunţarea la acest viciu.

Zeamă de lămâie

lamai

Sucul de lamâie coţine acid ascorbic sau vitamina C un puternic antioxidant. Sucul de lamâie nu are beneficii numai asupra sistemului imunitar, respingând acţiunea nefastă a radicalilor liberi şi nu numai, dar este si un bun agent de curăţare. Zeama de lămâie se poate folosi pentru îndepărtarea tartrului de pe dinţi. Se recomandă să nu se execute acest tratament de albire al dinţilor mai mult de o dată pe săptămână. Smalţul poate fi afectat de acidul din zeama de lămâie. Tratamentul constă în perierea dinţilor cu o periuţă îmbibată în suc de lămâie sau ştergerea acestora cu un disc demachiant înmuiat în zeamă de lămâie.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un bun agent de curăţare în gospodărie, dar poate fi folosit şi pentru curăţarea dinţilor. Sarea aceasta este una foarte fină, cu proprietăţi antibacteriene. De aceea se recomandă să se amestece o cantitate apreciabilă de bicarbonat de sodiu cu pastă de dinţi şi să se execute periajul.  De asemenea, trebuie să ştii că sarea aceasta este una dură pentru smalţ şi trebuie folosită rar.

Peroxid de hidrogen

De peroxid de hidrogen probabil că nu ai auzit, dar îţi sună cunoscut apă oxigenată. Ei bine, apa oxigenată aşa se numeşte în termeni medicali-peroxid de hidrogen. Este o soluţie eficientă pentru curăţarea rănilor, plăgilor, este folosită în special de doctori. Soluţia dezinfectează foarte bine, dar trebuie folosită cu precauţie întrucat arde pielea.  Pentru albirea dinţilor îţi poţi achiziţiona de la farmacie o soluţie cu 3 la sută peroxid de hidrogen. Îmbibă un pic de apă oxigenată într-un disc demachiant şi şterge dinţii. La această variantă trebuie să apelezi cât mai rar.

zambet

Aţa dentară şi apa de gură

După servirea fiecarei mese se recomandă să se spele dinţii, mai ales dacă s-au consumat alimente care păteaza. În lipsa periuţei de dinţi se poate folosi gumă de mestecat cu xylitol care este un agent de menţinere a sănătătii dinţilor. Se poate folosi apă de gură care elimină placa bacteriană şi previne apariţia alteia noi. Aţa dentară are rolul de a elimina resturile de mâncare ce  favorizează apariţia cariilor.

Alimente pentru curăţarea dinţilor

Consumă mere, morcovi şi ţelină pentru eliminarea resturilor de mâncare dintre dinţi. Resturile de mâncare duc la apariţia cariilor, în plus respiraţia gurii are de suferit. Aceste alimente ajută la creşterea producţiei de salivă cu rol în curăţarea dinţilor. În plus, aceste alimente ajută şi la eliminarea mirosului neplăcut. Pentru împrospătarea respiraţiei poţi consuma pătrunjel, seminţe de chimen, iar pentru dureri şi afectiuni dentare poţi consuma cuişoare.

Tu cum îţi albeşti dinţii?

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top