Femini.ro

Eşti victima unui abuz verbal?

Eşti mămică...

Eşti victima unui abuz verbal?

Bineînţeles, tata are un temperament ciudat iar mama are toanele ei- dar când aceste comportamente depăşesc limita şi se transformă în ceea ce se numeşte abuz verbal? Întreb asta din cauză că un abuz verbal nu este atât de clar ca şi celelalte tipuri- fizic şi sexual- şi poate fi deosebit de dificil să-l defineşti precis sau chiar să-l înţelegi.

Specialiştii în traume şi în relaţii definesc un abuz verbal ca fiind acea interacţiune verbală cronică ce este cu totul nedorită şi face victima să simtă orice fel de rău emoţional şi acesta îşi face apariţia într-o relaţie apropiată cu partenerul, un părinte, un prieten sau un membru apropiat al familiei.

Efectele pot fi mai dezastruoase decât în cazul celorlalte forme de abuz şi sunt considerate a fi cât se poate de serioase.

Un abuz verbal nu înseamnă doar ţipat

Probabil eşti de părere că abuzul verbal înseamnă doar ţipat, însă acesta este caracterizat prin destul de multe şi diferite comportamente; în loc de voce ridicată într-o conversaţie, specialiştii ne atenţionează că şi jignirile sau orice rău emoţional făcut cu ajutorul cuvintelor face parte din această arie mai sus menţionată.

În condiţiile în care o persoană este criticată, în care interlocutorul acţionează doar în situaţia unei pure furii şi foloseşte cuvintele să controleze, se poate vorbi în mod clar de abuz verbal.

Mai rău decât atât, există persoane care nu se comportă în aşa fel, agresiv, în mod regulat; confuz fiind, un abuzator se poate purta foarte frumos, poate fi extraordinar de iubitor în unele situatii dar din această cauză impactul cuvintelor lor poate intensifica starea emoţională degradantă a abuzatului mai ales că nu ştii niciodată care va fi momentul de cotitură.

Nu poate fi uşor de îndepărtat

Spre exemplu, într-o relaţie romantică, partenerii de foarte multe ori nu recunosc acest tip de abuz din cauză că au o fantezie legată de relaţie sau despre cum şi-ar dori să fie cel de lângă, explică specialiştii. Când abuzul nu se încadrează în fantezie, ajung să-l minimizeze şi să găsească diverse scuze pentru parteneri- nu au ştiut ce spun, au fost supăraţi sau pur şi simplu trec printr-o fază. Aşa, nu se ajunge decât la a ignora faptul că abuzul verbal devine un obicei şi poate fi un indicator al relaţiei nesănătoase.

Shocked young woman working on computer in office

Probabil nici nu ştii că eşti abuzată verbal

Este foarte uşor să spui că dacă ai fi abuzată verbal, ţi-ai da seama, ai realiza, însă, specialiştii explică faptul că persoanele care au fost abuzate şi în copilărie, spre exemplu, nu sunt conştienţi de ce înseamnă acest lucru şi la maturitate sau ce impact ar avea asupra vieţii de adult.

Se transmite de la părinţi la copii

De cele mai multe ori ne gândim la abuz ca o acţiune ce se întâmplă în copilărie, însă nu luăm în considerare şi faptul că se poate întâmpla şi când copilul creşte. Specialiştii afirmă faptul că deşi sunt copii care au “făcut pace” cu părinţii, au trecut peste momentele îngrozitoare, există şi cealaltă categorie care-şi răsfrânge frustrările asupra persoanelor din viaţa personală- soţie, copii.

Abuzatorul nu este o persoană rea

Este tentant să spui că abuzatorul este o persoană îngrozitoare, însă, în realitate se pare că acesta prezintă o afecţiune mult mai serioasă care-l face să se comporte în acest fel, şi anume: depresia, abuzul în copilărie sau chiar probleme cu sănătatea mentală.

Angry businessman screaming via megaphone to another man over gray background

Continue Reading
You may also like...

More in Eşti mămică...

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top