Femini.ro

Friptură de ton după reţeta lui Jamie Oliver

Să bucătărim!

Friptură de ton după reţeta lui Jamie Oliver

Friptură de ton după reţeta lui Jamie Oliver

Tonul constituie o sursă importantă de acizi graşi omega 3. Gustul său este de-a dreptul divin, iar reţeta oferită de celebrul bucătar Jamie Oliver a primit de la noi nota 10. Încearc-o și tu!

Ingrediente pentru reţeta de friptură de ton: cam un kilogram și ceva de ton roșu, o linguriţă de seminţe de coriandru, un praf de sare grunjoasă, câteva seminţe de fenicul, piper negru proaspăt măcinat, ulei de măsline și zeamă proaspătă de lămâie.

Mod de preparare pentru reţeta de friptură de ton după reţeta lui Jamie Oliver

Pentru această reţetă este esenţial să îți procuri un ton proaspăt și de foarte bună calitate. Nu greșești dacă speli un pic carnea înainte de a te apuca de gătit, după care să o tamponezi ușor cu un şervet curat. Ia apoi tonul și aşază-l pe un fund de lemn sau platou și taie-l în bucăți dar nu foarte subţiri (de grosime 2-3 centimetri). De asemenea, este important felul în care tai peştele, adică să execuţi tăierea dintr-o singură mișcare iar asta cu un cuțit lung și foarte ascuțit.

După ce ai tăiat tonul în bucăți, prepară separat un mix de condimente care să îi confere un parfum și gust irezistibil. Pentru acest mix ai nevoie de sare, puțin piper negru proaspăt măcinat, seminţe de fenicul și o linguriţă de seminţe de coriandru. Savoarea acestui mix stă în seminţele de coriandru și de fenicul. Așadar, pune aceste condimente într-un castron mic sau mojar și zdrobeşte-le ușor. Ia apoi din acest amestec de condimente și presară peste bucățile de ton (pe ambele părți). Ca să eviţi căderea condimentelor de pe peşte, presează ușor cu degetele.

Apoi stropeşte tonul cu puţin ulei de măsline și masează. Între timp ia o tigaie nonaderentă pe care să o așezi pe flacăra aragazului ( la foc mediu). Aşază apoi tonul în tigaie dar cu grijă dacă pui mai multe bucăți, să nu se lipsească între ele. Nu este nevoie să găteşti tonul prea mult timp, ci doar 2 minute pe fiecare parte. Dacă observi că peştele are nevoie de ulei, picură puțin și apoi întoarce-l cu ajutorul unei spatule. Când ai terminat de prăjit tonul, scoate-l cu grijă din tigaie și stropeşte-l cu ulei de măsline pe ambele părți. Picură apoi peste friptura de ton suc proaspăt de lămâie care să îi îmbogăţească gustul şi să îi dea prospeţime.

Procedează la fel cu toate celelalte bucăți de ton. Aşază-l apoi pe un platou sau farfurie întinsă şi asezonează-l cu felii de lămâie, un piure de legume sau o salată light. Poți opta chiar şi pentru o salată verde. De asemenea, pentru a asigura un plating desăvârşit, așază o bucată de friptură de ton pe farfurie și deasupra ei una tăiată pe jumătate. La această reţetă este important să respecți timpul de gătire, adică 2 minute pe o parte și pe alta, căci acest detaliu important îți asigură o nuanţă rozalie la ton.

Tu găteşti ton? Spune-ne pe femini.ro cum îl pregăteşti tu!

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!

More in Să bucătărim!

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top