Femini.ro

Fructul pasiunii sau maracuja previne anemia

Nutriţie

Fructul pasiunii sau maracuja previne anemia

Fructul pasiunii sau maracuja previne anemia

Fructul pasiunii mai este cunoscut sub denumirea de maracuja și oferă organismului o mulțime de beneficii. Dincolo de acestea este un fruct delicios.

Fructul pasiunii te apară de cancer

Bogat în vitaminele A și C, fructul pasiunii are capacitatea de a ţine la distanță cancerul. Mai exact, antioxidanţii blochează formarea ţesuturilor canceroase sau a tumorilor, iar la această acțiune participă și flavonoidele. Studii certe au arătat că până și flavonoidele pot distruge celulele de natură canceroasă.

Fructul pasiunii menține tensiunea la pragul normal

Bogat în potasiu dar sărac în sodiu, fructul pasiunii reușește să menţină tensiunea la un prag normal prevenind astfel bolile inimii.

Conține fibre ce uşurează digestia, previn eventualele probleme, dar și cancerul de colon

Fibrele sunt foarte importante în programul alimentar. Absenţa acestora atrage după sine probleme de sănătate, inclusiv cancer de colon. Aşa se face că un consum adecvat de fibre facilitează digestia, previne eventualele probleme și chiar și cancerul de la nivelul colonului. Fructul pasiunii constituie, așadar, o sursă bună de fibre solubile.

Fructul pasiunii are grijă de ochii tăi

Se spune despre ochi că sunt oglinda sufletului, dar și un barometru al stării de sănătate. Așa se face că aceștia pot trăda unele afecţiuni. De aceea este important să se adopte o alimentaţie cât mai bogată în nutrienţi pentru a preveni bolile de sănătate, chiar și pe cele ale ochilor. Fructul pasiunii poate face asta, mai exact vitaminele și mineralele. Acesta conține un procent ridicat de vitamina A, vitamina C și flavonoide. Care este mai exact rolul acestor nutrienţi? Ei bine, aceștia protejează ochii de răul pe care îl pot produce radicalii liberi. Mai mult de atât, fructul pasiunii conține și beta-caroten care este un carotenoid extrem de important. Acesta îmbunătăteşte vederea și previne pierderea acesteia.

Previne anemia

Fierul constituie un mineral cu rol major în alimentaţia zilnică. Acesta participă la sinteza hemoglobinei și în cantitate mică, apare ceea ce se cheamă anemia. Fructul pasiunii poate preveni anemia graţie conţinutului de fier, mai exact acesta acoperă 20% din nevoia zilnică. Și cum are și vitamina C în compoziţie, este facilitată absorbţia fierului în organism.

Întărește sistemul imunitar

Fiind bogat în beta-caroten, vitamina C, vitamina A, flavonoide și xantină, fructul pasiunii întărește imunitatea și scade astfel riscul de infectare cu viruşi și bacterii. Mai mult de atât, vitamina C ameliorează simptomele de răceală și gripă.

Fructul pasiunii îți menține inima sănătoasă

Având potasiu, fibre solubile și un conţinut foarte mic de grăsimi, fructul pasiunii reușește să aibă grijă și de inimă. Fibrele reduc astfel nivelul colesterolului rău și îl cresc în schimb pe cel bun. Astfel scade și pericolul pentru afecţiuni grave ale inimii.

Nu crește nivelul de pasiune, dar îți îmbunătăteşte starea de spirit

Fructul pasiunii conține niște substanţe numite alcaloizi ce au acțiune sedativă, relaxează sistemul nervos și uşurează somnul. Mai mult de atât, mulți doctori se folosesc de acest fruct pentru a trata boli precum depresia, anxietatea și insomnia. Din păcate, astfel de medicamente sunt prea puternice și dau efecte adverse. Tocmai de aceea se recomandă să se includă în programul alimentar produse ce sunt bune pentru sănătatea sistemului nervos, de altfel fructul pasiunii.

Efectele adverse ale consumului

Dacă se urmează un tratament medicamentos pentru depresie, anxietatea sau insomnie și se consumă și fructul pasiunii, există riscul ca substanţele din fruct să denatureze starea de sănătate și de aceea se recomandă să se păstreze mereu legătura cu doctorul curant. De asemenea, asocierea de alcool cu fructul pasiunii nu este recomandată pentru că afectează reflexele.

Nu trebuie să se ia aspirină în paralel cu fructul pasiunii pentru că este diluat prea mult sângele. Mai mult de atât, orice fruct în cantitate mare poate aduce și efecte adverse.

Cum să alegi fructul pasiunii

Când mergi la cumpărături trebuie să ții cont de unele aspecte. Fructul pasiunii trebuie să fie neapărat proaspăt, să aibă coaja fără riduri, un aspect plăcut, iar atunci când îl zgudui un pic, dacă se aude un zgomot de lichid, atunci înseamnă că are seminţe și lichid în interior iar asta îl face tare delicios. Un alt aspect de care trebuie să ții cont când alegi fructul este mirosul plăcut.

Cum să mănânci fructul pasiunii

Spală foarte bine fructul înainte de a-l mânca. Astfel înlături praful, restul impurităţilor dar și bacteriile. Taie apoi fructul pe jumătate cu ajutorul unui cuțit. Vei vedea că pieliţa acestuia separă o porțiune albă iar în centru sunt seminţele. Consumă doar ce este în centru, adică seminţele, dar nu mânca pieliţa de la exterior și stratul alb care are un gust rău.

Ce poți face din fructul pasiunii

Îl poți servi proaspăt, în salată alături de alte fructe exotice, sub formă de suc etc. De asemenea, te poți folosi de el pentru a decora deserturile.

Tu consumi fructul pasiunii?

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top