Fii în formă
Ghidul de ridicare a greutăţilor pentru începători
Ţi-ai depăşit anxietatea şi într-un final ai păşit în sală, în camera în care se ridică tot felul de greutăţi şi chiar te-ai animat şi tu de câteva ori în această activitate. Astea sunt veşti grozave având în vedere că sute de studii arată că atunci când vine vorba de ridicarea greutăţilor, beneficiile sunt cu nemiluita, de la pierdere serioasă în greutate până la prevenirea anumitor boli, la îmbunătăţirea sănătăţii inimii, controlul zahărului în sânge, echilibru şi mult mai multe.
Chiar şi dacă nu cunoşti toate aceste beneficii, tot îţi doreşti să ridici deoarece antrenorul îţi spune să o faci. Oricare ar fi cazul tău, ne-am gândit să apelăm la sfaturile specialiştilor şi să întocmim ghidul de ridicare a greutăţilor perfect pentru începători şi nu numai:
Nu trebuie să rămâi la fiecare decizie săptămâni bune
Este foarte important pentru persoanele noi în tot ce înseamnă ridicare a greutăţilor şi care se confruntă cu oboseală, febră musculară sau pur şi simplu experimentează îndoieli cu privire la noul antrenament, să-şi amintească că totul va fi mai uşor şi mai simplu o dată cu trecerea timpului, explică specialiştii.
În timp, ridicările se vor simţi mult mai naturale şi vei începe să te simţi încrezătoare având în vedere că tot corpul începe să se formeze. Dacă după câteva şedinţe încă te simţi intimidată, ia în considerare angajarea unui antrenor personal.
Febra musculară nu înseamnă neapărat şi eficientă
Mulţi începători de foarte multe ori măsoară eficienţa unui antrenament după ce nivel de febră musculară resimt. Specialiştii ne anunţă că febra musculară este un indicativ al daunelor la nivelul muşchilor, adică doar un singur mecanism şi probabil cel mai important când încerci să construieşti masă musculară.
Puţină febră este bună dar dacă este în exces îţi poate pune în pericol programul pe care-l ai pentru întreaga săptămână.
Nu te poţi antrena dacă ai o dietă proastă
Nu contează cât de mare îţi este progresul şi cât de mult efort depui în ridicarea greutăţilor deoarece mâncarea nesănătoasă, nepotrivită îţi va sabota toate planurile. Persoana care consumă o dietă bazată pe cereale şi rămâne activ va avea un corp şi un organism mult mai puternic decât cea care se antrenează toată ziua dar mănâncă numai alimente procesate, explică specialiştii.
Când ridici greutăţi, vei vrea să consumi cât mai multe proteine dar şi grăsimi sănătoase şi bineînţeles carbohidraţi pentru a rămâne energizată, sătulă şi să te recuperezi mult mai repede după antrenamentele dure.
Încetineşte până jos
Când începi un astfel de program de ridicare a greutăţilor, poate fi destul de greu să-ţi aminteşti pentru fiecare în parte tehnica corectă, propice şi vei avea tendinţa să „zbori” printre ele fără a te concentra pe ceea ce se întâmplă. Cu toate acestea, trebuie să ştii că această abordare îţi va asigura drumul către eşec şi chiar accidente, explică specialiştii.
De preferat ar fi să înveţi foarte bine tehnica exerciţiilor tale ceea ce înseamnă să rămâi la mişcări de bază vreme de câteva săptămâni deoarece aşa îţi vei construi o fundaţie stabilă şi serioasă pentru mişcările mult mai avansate.
