Femini.ro

Învață să pui murături! Descoperă 5 reţete delicioase!

Să bucătărim!

Învață să pui murături! Descoperă 5 reţete delicioase!

Suntem la început de toamnă iar gospodinele nu își mai văd capul de câtă treabă este în bucătărie. Se pregătește cămara de iarnă cu cei mai delicioşi castraveciori muraţi, dar și zacuscă ca la mama acasă. Dacă ți-am făcut poftă de murături, astăzi venim cu 5 propuneri absolut delicioase.

1.Castraveciori muraţi

castraveti-1

Lista de ingrediente pentru 64 de porţii: o ceașcă de oţet din vin alb distilat, o linguriţă de sare, 2 ceşti de zahăr alb, 6 ceşti de rondele de castravete, o ceașcă de rondele de ceapă și o ceașcă de felii de ardei gras verde. Timpul estimat pentru a finaliza acest preparat culinar este fix jumătate de oră.

Mod de preparare pentru reţeta de castraveciori muraţi

Dacă nu ai apucat încă să pregătești legumele, atunci este momentul potrivit pentru asta. Tot ce trebuie să faci este să speli castraveţii, după care îi ștergi cu un prosop curat, nu îi cureţi de coajă și îi tai pur și simplu în rondele. Urmează apoi să cureţi ceapa de frunze și să o toci în rondele fine.

După această etapă pregătește câteva borcane sterile în care să pui castraveţii. Între timp pune o cratiţă potrivită ca şi dimensiune la foc mediu. Pune în acest vas oţetul, sarea și zahărul. Lasă apoi ca amestecul să fiarbă. Permite astfel ca zahărul să se dizolve, cam 10 minute de fierbere.

Între timp pune rondelele de castraveţi, ceapă, dar și feliile de ardei gras în borcane sterile. Aşază sub borcanele cu murături niște cuțite reci care să te ajute să previi spargerea recipientelor.

Toarnă apoi amestecul fierbinte peste legumele din borcane, după care sigilează-le cu ajutorul capacelor. Acordă un timp de răcire preparatului, după care poți plasa borcanele cu murături direct în frigider. Aceste murături le poți folosi ca și garnitură la fripturi, le poți include în salate, putând fi consumate mult timp de acum încolo.

muraturi2

2. Reţetă de ceapă murată

Lista de ingrediente: o ceapă roșie tocată fin, jumătate de ceașcă de oţet din vin roșu, 3 linguriţe de oţet distilat din vin alb, o linguriţă de sare și 2 linguriţe de zahăr. Ingredientele sunt pentru 6 porţii, iar timpul total de gătire este de o oră.

Mod de preparare pentru reţeta de ceapă murată

Prima dată se curăţă ceapa de frunze, după care se taie cât mai fin și se dă deoparte. După această etapă se pune o cratiţă de dimensiune medie pe aragaz, se toarnă în ea oţetul din vin roșu, oţetul alb, sarea și zaharul. Se lasă amestecul la foc mediu-mare. Între timp poți pune într-un borcan steril ceapa tocată fin. Se ia amestecul fierbinte de pe foc și se toarnă peste ceapă. Se lasă așa preț de 20 de minute, adică exact cât îi trebuie acesteia să devină fragedă. Se lasă apoi să se răcească, se poate consuma ca și garnitură la masă sau se poate păstra în borcan.

3. Reţetă de ridichie şi morcovi muraţi

Lista de ingrediente pentru 4 porţii: jumătate de ceaşcă de oţet din vin alb distilat, un sfert de ceașcă de zahăr alb, un morcov de dimensiune mică, spălat, curățat și tocat pe lungime, în bucăți mici ori dat pe răzătoarea mare, o ridichie daikon curăţată și tocată în bucăți la fel ca și morcovul, 2 linguriţe de coriandru proaspăt tocat și un ardei iute Thai chili curățat de seminţe și tocat. Timpul estimat pentru a finaliza acest preparat este de 5 ore și 20 de minute.

Mod de preparare

Se pune pe flacăra aragazului o cratiţă în care se adaugă oţetul și zahărul. Se lasă să fiarbă până ce se dizolvă complet zahărul. Între timp se pot curăţa legumele și toca cât mai fin. După aceasta se pot pune într-un borcan steril. Pune în borcan ardeiul iute tocat dar și coriandrul proaspăt măruţit, va conferi un plus de prospeţime murăturilor. După ce a fiert mixtura i se permite să se răcească un pic și abia apoi se poate turna peste legumele din borcan. Se închide cu capac și li se permite murăturilor să se răcească cel puțin 4 ore sau peste noapte, în frigider. Se pot păstra așa, la borcan, sau se pot consuma ca și garnitură la diverse preparate culinare mai grase.

4. Ghimbir murat

Lista de ingrediente pentru 32 de porţii: o treime de ceașcă de zahăr alb, o ceașcă de oţet din orez, o linguriţă de sare de mare și 226 de grame de rădăcină tânără, proaspătă de ghimbir curăţată. Timpul total de gătire pentru acest preparat este de 45 de minute.

Mod de preparare

Se curăță rădăcina de ghimbir iar bucăţelele se pun într-un bol. Se presară apoi peste ghimbir sarea de mare și se lasă să stea așa preț de 30 de minute. Zeama pe care și-o lasă ghimbirul se înlătură iar acesta se pune într-un borcan steril.

Între timp se plasează o cratiţă pe flacăra aragazului. Se pune în vas oţetul de orez și zahărul. Amestecul se fierbe până ce zahărul se dizolvă complet. După aceasta se ia zeama fierbinte de pe foc, se lasă să se răcească și abia apoi se toarnă peste ghimbir. Borcanul se închide cu ajutorul capacului și se păstrează la rece.

muraturi34

5.Reţetă de ardei iuți jalapeno și morcovi muraţi

Lista de ingrediente: 10 ardei jalapeno tocaţi fin, un sfert de ceașcă de oţet alb, o ceaşcă de oţet din vin alb distilat, 2 ceşti de morcovi tocaţi în bucăţele cât mai subţiri și o jumătate de ceapă roșie tocată rondele. Ingredientele sunt pentru 12 porţii. Timpul total de gătire pentru acest preparat culinar este de o oră și 20 de minute.

Mod de preparare

Se pune pe foc o cratiţă de dimensiune medie în care se adaugă oţetul, zahărul și se lasă să fiarbă până ce acesta din urmă s-a dizolvat complet. Între timp se curăţă legumele, se toacă și se pun într-un borcan steril, așa ca pentru murături. Se ia fiertura de pe foc și se varsă peste legumele din borcan, se lasă să se stea așa preț de o oră. Se pune capac borcanului și se poate lăsa la temperatura camerei.

Poftă bună.

Tu cum pui murăturile? Spune-ne pe femini.ro!

Dacă ţi-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!

Continue Reading

More in Să bucătărim!

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top