Femini.ro

Lăptişorul de matcă, alimentul-minune pentru o tinereţe fără bătrâneţe

Nutriţie

Lăptişorul de matcă, alimentul-minune pentru o tinereţe fără bătrâneţe

Lăptişorul de matcă reprezintă alimentul cu care este hrănită matca şi puii de albine în primelor 3 zile de viaţă. Este un aliment extraordinar pentru organism, oferindu-i o serie întreagă de beneficii. Conţine proteine, aminoacizi (arginină, leucină, metionină, tirozină etc), hormoni, grăsimi, glucide, antibiotice, minerale (sulf, fosfor etc), vitamina B 2, vitamina B 6, vitamina PP şi acid pantotenic. Se înscrie pe lista celui mai nutritiv aliment al stupului, cu efecte terapeutice importante în doze mici.

Proprietăţile acestui aliment-minune

Lăptişorul de matcă este un aliment fortifiant, regenerator, vitaminizant şi energizant pentru organism. Introdus în alimentaţia copiilor stimulează procesul de creştere. Are funcţie antiinfecţioasă şi antivirotică. Creşte capacitatea naturală a organismul de apărare în faţa bolilor, previne formarea tumorilor şi a cancerului.

Este un aliment antireumatic, cu un puternic efect de vitaminizare a organismului, de prevenire a anemiei, dozând cum se cuvine rezervele de fier făcute în corp. Conţine importanţi antioxidanţi care întârzie instalarea procesului de îmbătrânire, conferă efect antisclerotic.

Are acţiune benefică la nivelul sistemului nervos, restabilizând echilibrul. În acest sens este un leac în combaterea migrenelor.

Lăptişorul de matcă poate fi consumat mai ales de persoanelor care lucrează într-un mediu radioactiv şi asta datorită capacităţii acestuia de a anihila radiaţiile din corp. Echilibrează tensiunea.

Alimentul poate fi administrat atât intern, cât şi extern. Intern, lăptişorul de matcă se întrebuinţează în stări de convalescenţă, în denutriţie, în gripă, în boli endocrine, în întârzieri în procesul natural de creştere, în insuficienţe hipofizare, ale tiroidei, corticosuprarenale şi gonadice, în libidou scăzut la femei şi barbati, în sterilitate etc. Lăptişorul de matcă poate fi administrat şi în boli ale stomacului, în probleme survenite în timpul sarcinii, în afecţiuni ale intestinului, boli hepatobiliare, ale rinichilor, boli de natură psihică, în ateroscleroză, în anemie, în anxietate, în reumatism, în artrite şi artroze.

Este de mare ajutor dacă este administrat în perioadele de suprasolicitare fizică şi intelectuală. Fiind bogat în antioxidanţi puternici pentru organism, lăptişorul de matcă se poate înscrie pe lista alimentelor care întârzie îmbătrânirea. În acest sens se poate urma o cură cu 10 mg pe zi având şi efect de impiedicare a căderii firului de păr.

Lăptişorul de matcă reîntinereşte tenul 

Extern, lăptişorul de matcă se foloseşte mai ales pentru afecţiuni ale pielii, dar constituie un excelent agent de întreţinere a tenului. Pielea care şi-a pierdut strălucirea, vitalitatea, care prezintă riduri şi este grav afectată de îmbătrânire poate fi întinerită dacă se fac măşti pe bază de laptişor de matcă.

Este foarte recomandat şi în tratamentul de combatere a pistruilor şi petelor, dar şi pentru hidratarea, hrănirea şi catifelarea tenurilor uscate.

O astfel de mască pentru ten ridat se prepară din o lingură de ulei de măsline, 2 linguri de făină de secară şi puţin lăptişor de matcă. Ingredientele se amestecă până la omogenizare, după care pasta obţinută se întinde pe tenul curat, lăsând un timp de acţiune de până la 20 de minute, după care se clăteşte cu apă călduţă. Se poate utiliza apoi o crema cu efect antirid.

Trebuie reţinut că lăptişorul de matcă nu se va administra de toată lumea. Acesta este interzis în caz de hiperfuncţii hipofizare, tiroidiene, paratiroidiene şi ale corticosuprarenalelor, în ademoane hopofizare, ale tiroidei, prostatei, în ejaculare precoce, în fibroame ale uterului, în exces de foliculină, în diabet, în stări de delir, în stări de manie exagerată, în alergii şi în stări de agitaţie.

sursă poză-http://www.ziuaconstanta.ro/

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top