Sănătate
Lucruri şocante pe care nu le-ai ştiut despre somn
ZzzZZZzz…
Ştim deja cât de bine ne simţim când avem parte de un somn de toată frumuseţea noaptea şi cât de groaznic când nu o facem; dar, sunt foarte multe necunoscute în ceea ce-l priveşte, de la cât de mult avem nevoie până la cum putem creşte calitatea acestuia.
Specialiştii sunt de părere că mai avem foarte multe de învăţat, lucruri extrem de esenţiale cu privire la somn. Aşa că, haideţi să vedem împreună doar câteva dintre ele:
Durerea este una dintre cele mai mari cauza pentru lipsa acestuia
Conform studiilor, peste 98% dintre persoanele intervievate care au exprimat un nivel de durere, nu au parte de un somn odihnitor toată noaptea. Şi bineînţeles, dacă nu ai parte de somn, performanţa ta pe tot parcursul zilei va avea de suferit.
Privarea de somn prezintă un efect de domino
Fiecare persoană care nu are parte de destul somn se poate afla în pericol; sunt foarte multe motive pentru care nu ajungi la capacitatea de care ai nevoie: prea multă muncă, un program nebun, copii şi aşa mai departe.
În vremurile în care le trăim, acestea aglomerate, oamenii nu mai fac din somn o prioritate.
Mai mult decât atât, organismul tău nu va mai avea şansă de a regenera şi a se repara şi din această cauză poţi ajunge la anumite consecinţe cu mult mai serioase, mai negative privitoare la sănătatea ta.
Dacă dormi într-o cameră răcoroasă, vei dormi mai bine
Din cauză că temperatura organismului tău va scădea, fapt esenţial şi necesar pentru a adormi şi a rămâne „adormită”, explică specialiştii.
Sucul de cireşe îmbunătăţeşte calitatea somnului
Cireşele afectează nivelul de melatonina, hormonul de somn al organismului. Încearcă să bei un pahar cu suc înainte de a te băga în pat deoarece, aşa cum au demonstrat-o numeroase studii, sucul de cireşe ajută până şi insomniacii să doarmă mai bine.
Electronicele inhibă abilitatea de a adormi
Ai mai auzit-o până acum, sunt sigură, însă mă simt nevoită să mai precizez o dată deoarece este extrem de important. Dormitorul tău ar trebui să fie complet întunecat- fără nici un fel de scuză!
Un studiu efectuat în 2014 a scos la iveală faptul că persoanele care folosesc o tabletă noaptea produc cu până la 55% mai puţină melatonina.
Somnul de după amiază este esenţial pentru creier
Acesta te poate ajuta mai ales dacă eşti extenuată şi noaptea n-ai dormit destul. Poate promova şi o memorie mai bună decât o va face un somn noaptea. Mai mult decât atât, te ajută să-ţi procesezi emoţiile, aşa că vei putea să gândeşti şi să te simţi mai bine după somn.
Cele 8 ore necesare de somn sunt un mit
Şi asta din cauză că nevoile fiecărei persoane sunt diferite. Există indivizi care au nevoie şi de 12 ore de somn de vreme ce alţii pot funcţiona la capacitate maximă, perfect şi cu mai puţin de 8 ore, explică specialiştii.
Nu trebuie să dormi mai mult decât o faci de obicei
Nu trebuie să treci cu maxim 30 minute de „limita” ta de dimineaţă, spre exemplu. Dacă dormi mai mult îţi vei afecta ritmul circadian şi-ţi vei arunca la coş întregul program.
