Femini.ro

Mierea, un panaceu universal

Nutriţie

Mierea, un panaceu universal

Mierea este un dar lăsat de natură, folosit de mii de ani şi respectat pentru proprietățile deosebite pe care le are. Produsă de albine din nectarul florilor, mierea reprezintă un aliment nutritiv de care organismul are mare nevoie.

albine-miere

Nutriţioniştii laudă acest produs alimentar considerândul complet, având toate vitaminele și mineralele necesare unei sănătăți optime. Mai exact, conține- cupru, mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu etc. Compoziţia mierii se schimbă un pic în funcție de nectarul florilor, mai exact vitaminele variază în funcție de sursa de unde albinele au prelucrat nectarul. În ultimă instanță concentraţia de vitamine și de minerale variază și în funcție de calitatea solului în care cresc florile.

Cât privește tipurile de miere, sunt monoflore (din nectarul obținut de la o singură floare), unele obţinute din zonele deluroase sau submontane și altele obţinute din nectarul de la mai multe flori respectiv poliflore. Se estimează că mierea de pădure este net superioară și asta datorită concentraţiei mari de minerale.

Proprietăţile mierii

miere 3

Mierea poate fi folosită cu succes pentru a îndulci băuturile dar și dulciurile. Dacă este consumată la micului dejun, aceasta oferă energie cât pentru toată ziua. Are rol de echilibrare fizică și psihică, senzaţia de oboseală dispărând numaidecât.

Cei care suferă de insomnie o pot folosi cu succes pentru tratarea acestei probleme. Mierea mai este bună și pentru că dilată vasele de sânge și îmbunătățește activitatea inimii, detinând rol hipotensiv. Conţine substanţe bactericide și bacteriostatice. Este laxativă și antiseptică.

Se comportă ca și un balsam pentru stomac și reușește să restabilescă flora intestinală atât de importantă pentru o digestie ușoară. La bebeluşi înlătură senzația de vomă. Introdusă în meniu, mierea detoxifică ficatul și rinichii. În sezonul rece se poate consuma cu succes pentru combaterea tusei și curăţarea bronhiilor. La fel de bună este și pentru răguşeală.

Se poate folosi în afecţiuni ale ficatului, în probleme digestive, renale sau ale sângelui, fiind foarte bună și în anemie.

Reușește să înlăture cârceii de la picoare, tremurul mâinii, al ochiului sau al picioarelor. S-a dovedit că este benefică în artrite, artroze și în arterite. Este foarte bună și pentru îndepărtarea nesuferitelor de migrene. Se spune despre miere că este bună pentru combaterea sterilităţii.

Se poate folosi atât intern, cât și în extern. Extern se poate folosi în măşti pentru ten, fiind excepţională pentru tenul cu acnee, dar și pentru cicatrici.

Cine poate consuma miere

Mierea poate fi consumată de toată lumea, dar nu și de diabetici. Poate fi dată copiilor, bebeluşilor și o poate consuma chiar și femeia gravidă. Mai mult de atât, ajută organismul să treacă cu bine peste perioada efortului fizic și mental, fiind în acest sens de mare ajutor elevilor în perioada examenelor. Bătrânilor le este recomandat pentru echilibrarea organismului, în timp ce artiştii o pot folosi pentru claritatea vocii.

Cum alegi mierea

Cel mai bine este să cumperi miere direct de la producător. Dacă o cumperi din piață, uită-te să aibă etichetă și să formeze o sferă atunci când răstorni borcanul. Atenție! Mierea nu se încălzește.

miere 2

Cum poate fi administrată mierea

La sugari se poate folosi miere pentru îndulcirea ceaiului sau a laptelui iar doza este de un vârf de linguriţă și se poate mări. În funcție de vârsta, consumul de miere variază, dar depinde și de bunul plac al fiecăruia. Ea poate înlocui cu succes zahărul însă și aceasta are suficiente calorii ca să reprezinte o amenințare reală pentru siluetă. Se poate folosi în salate de fructe, în diverse reţete de prăjituri sau pur și simplu pentru îndulcirea băuturilor.

Mierea, de mare ajutor în lupta cu acneea

Pe tenul curat și proaspăt demachiat se poate aplica miere care se ţine câteva minute, după care se înlătură. Ajută tenul să se regenereze, mai ales în cazul cicatricilor post acnee. Elimină coşurile, exfoliază, hidratează și hrăneşte în straturile profunde.

 

Tu la ce foloseşti mierea?

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top