Femini.ro

Minciuna la copii

Minciuna la copii poate fi o problemă

Despre şi pentru pitici

Minciuna la copii

Minciuna la copii este un factor frecvent generator de probleme. Nu neapărat pentru că un pici de 2-3 ani sau mai mare poate să îți ascundă cine știe ce, ci pentru că un asemenea comportament odată ce se instalează este foarte greu de dezvățat. De aceea, minciuna la copii trebuie să fie eradicată de la primele semne. Însă nu oricum și mai ales nu prin pedepse dure. Comunicarea cu copilul tău este esențială și ai nevoie să îl faci să înțeleagă unde greșește.

Există suficient de multe soluții pentru a trata minciuna la copii, însă trebuie să acționezi în mod inteligent și să îl faci pe cel mic să priceapă că părinții îi sunt cei mai buni prieteni și că trebuie să aibă încredere în voi mereu și cu absolut orice.

Copii mint adesea pentru a scăpa de consecințe

Copii mint adesea pentru a scăpa de consecințe

Minciuna la copii este aproape inocentă

Până pe la 3-4 ani, copii nu pot distinge foarte bine între realitate și ficțiune, de aceea există o limită aproape imposibil de distins între momentele în care minte și cele în care își folosește pur și simplu imaginația creatoare. Prin urmare, decât să vorbim de răutate sau încăpățânare, la copii mici este mai degrabă vorba de unul din următoarele cazuri:

O imaginație teribil de activă și bogată, dovadă a unui spirit creator ce se dezvoltă cu rapiditate. Practic, mintea lui lucrează și ceea ce produce este adevărat…pentru el. Deși, dacă stai bine să te gândești, cu toții am crezut odinioară că Superman chiar poate să zboare iar vaporașele din cadă plutesc singure pe acolo în timp ce facem baie.

Scuzele inventate tot un fel de minciuni sunt

Scuzele inventate tot un fel de minciuni sunt

O altă cauză este uitarea. Memoria copiilor mici nu este mereu extraordinară. În plus, amintirile trec pe planul doi atunci când cel mic chiar își dorește ceva. Deci nu este de mirare că nu e prea clar cine dintre frățiori a stricat jucăria și care a pictat peretele. Poate părea incredibil pentru noi, adulții dar asta este realitatea, minciuna la copii poate fi cauzată de uitare. Însă confruntând faptele și vorbind cu el, este foarte posibil să își aducă aminte.

Cum se dezvață?

Relaxează-te, nu fi acuzatoare și mai ales nu te arunca la a-ți impune punctul de vedere. Discută cu el, încearcă să desparți fantezia de realitate și încurajează-i latura onestă. Explică-i că amândoi părinții îl iubesc foarte mult și chiar dacă știi sigur că el a făcut o boacănă pe care altfel o neagă cu încăpățânare, lasă-l pe el să vină și să recunoască.

Comunicarea este cheia

Comunicarea este cheia

În acest fel îi vei cultiva o anumită atitudine față de părinți, îl vei face să fie mai încrezător în voi și să vă iubească chiar mai mult. Este foarte important să pornești cu pași mici și să construiești o relație solidă cu el.

În ceea ce privește minciuna la copii, trebuie să privești mereu lucrurile în perspectivă. Nu îți dorești să ai un copil care pe viitor îți va ascunde lucruri fie de frică fie din dezinteres. Dar în același timp, nu trebuie nici să fii aspră, copii tind adesea să se închidă în ei iar acest lucru poate fi cu mult mai grav și poate avea consecințe pe termen mult mai lung.

More in Despre şi pentru pitici

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top