Femini.ro

Murături ca la mama acasă

Să bucătărim!

Murături ca la mama acasă

1.Castraveţi muraţi cornison

Lista de ingrediente: 5 kilograme de castraveciori, un litru de oţet, o ceașcă de sare, o ceașcă de zahăr, 2-3 cepe, mărar uscat, foi de dafin şi o lingură de piper boabe. Ingredientele sunt pentru 10 borcane de câte 800 de grame.

Mod de preparare

Se spală borcanele, după care şi castraveciorii. Se aşază castraveciorii în bocane, pe verticală. Se pun crenguţe de mărar, ceapa tocată fideluţă, o foaie de dafin, 10 boabe de piper, o linguriţă de sare, o lingură de oţet și o linguriţă de zahăr la fiecare borcan. Se umple fiecare borcan cu apă rece. Se închid borcanele cu ajutorul capacelor și se fierb la bain-marie, la foc mic, circa 30 de minute.

2.Gogoşari muraţi

Lista de ingrediente: 5 kilograme de gogoşari proaspeţi, 2 litri de oţet, 8 litri de apă, o ceașcă de sare și una de zahăr, o lingură de piper şi circa 10 foi de dafin. Ingredientele sunt pentru 2 borcane de circa 5-6 litri.

Mod de preparare

Gogoşarii se spală, se înţeapă din loc în loc cu furculița. Se aşază apoi în borcane împreună cu foile de dafin şi piperul. Separat, se prepară o zeamă din 2 litri de oţet, 8 litri de apă, 10 linguri de sare şi 10 linguri de zahăr. Se pune zeama aceasta la fiert până ce dă în clocot (zeama aceasta fierbe circa 30 de minute). După care se aşază sub borcane lame de cuțit. Cu un ibric se ia din zeama fierbinte și se toarnă în borcane. Zeama care se varsă peste gogoşari trebuie să fie fierbinte. După ce s-a turnat toată zeama peste gogoşari se acoperă gura borcanelor cu folie de celofan şi se leagă cu sfoară. Pentru aceasta se umezeşte cu zeamă marginile gurii borcanului și apoi se aplică folia de celofan. Se lasă la răcit, după care se pot transfera în cămară. Dacă nu umbli la borcane, gogoşarii pot rezista până în sezonul cald. Însă este important să fie depozitaţi într-un spațiu curat, aerisit, fără lumină.

3.Varză murată

Lista de ingrediente pentru un butoi de circa 30 de litri: 30 de verze (albe) potrivite, un mănunchi de mărar uscat, 2 ştilueţi de porumb, 2 gutui, cam 500 de grame de sare grunjoasă și apă cât cuprinde.

Mod de preparare

Se îndepărtează primele frunze ale verzelor. Se scot cotoarele şi se pune în interior o lingură de sare grunjoasă. Se pun verzele apoi în butoi până ce acesta se umple. Se lasă așa câteva zile, neacoperit. După care se pune din nou varză până ce se umple butoiul. Se umple cu apă rece și se adaugă gutuile feliate, ştiuleţii de porumb, crenguţele de mărar uscat și circa o mână de sare pentru stratul de verze de deasupra. Se pune apoi capacul şi se poate umbla la varză după circa 30 de zile timp în care se acreşte. Se poate folosi la salată de varză murată, la varză cu carne sau la sarmale.

Poftă bună să ai!

Tu pui murături? Cum pui murăturile? Spune-ne pe femini.ro!

Dacă ţi-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!

Citeşte şi 5 reţete inedite de murături!

Continue Reading

More in Să bucătărim!

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top