Diete
Noii duşmani ai zahărului
Această dietă îşi propune o schimbare majoră a stilului de viaţă prin eliminarea tuturor alimentelor şi băuturile care prezintă un index glicemic ridicat.
Istoricul dietei
“Sugar busters! Cut sugar to trim fat” sau Duşmanii zahărului! Renunţaţi la zahăr pentru a reduce grăsimea a apărut în librării în anul 1995. Autorii acestei cărţi de diete sunt H. Leighton Steward, fost director executiv, Morrison C. Bethea, doctor în medicină, chirurg axat pe zona cardio-toracică, Samuel S. Andrews, doctor în medicină, endocrinolog, şi Luis A Balart, doctor în medicină, gastroenterolog. Pe piaţă a apărut recent o variantă actualizată a cărţii.
Care sunt principiile dietei
Principiul de bază al dietei este consumul de carbohidraţi cu un index glicemic scăzut pentru menţinerea unui nivel redus al insulinei. Dieta susţine că prin consumul acestor alimente este scazută rezistenţa la insulină. Sunt bifaţi pe lista de alimente permise numai acele tipuri de carbohidraţi a caror absorbţie în organism duce la o productie foarte mică de insulină. De ce se insistă asupra insulinei? Pentru că insulina determină organismul să transforme zahărul şi grăsimile din sânge în depozite de grăsimi iar acest lucru se traduce prin kilograme în plus. Indiferent dacă caloriile în exces provin din proteine, din carbohidraţi sau din grăsimi, în corp ele devin depozite de grăsimi. Cu alte cuvinte, dieta încearcă să prevină acumularea de kilograme în plus printr-o selecţie a carbohidraţilor.
Obiceiul prost al unora de a se trezi noaptea şi de a consuma ceva fie doar pentru că le este poftă, nu este permis în cadrul dietei. Se presupune că aceste obiceiuri favorizează producţia de colesterol şi de insulină. Deşi pare incredibil, depozitele de grăsimi din corp se datorează zahărului din sânge şi nu grăsimilor. Mai mult de atât, toate caloriile în exces devin în corp depozite de grăsimi, indiferent de sursa din care provin. Iată aşadar că nu este nevoie doar de o selecţie dură a carbohidraţilor, ci şi de o limitare a porţiilor cu mâncare.
Respectarea regulii de a nu se consuma carbohidraţi cu un index glicemic mare ajută la reducea grăsimii din corp şi poate să scadă rezistenţa la insulină iar un aport caloric redus ajută la menţinerea greutăţii corpului şi poate preveni rezistenţa la insulină şi diabetul de tip 2.
Alimente interzise în cadrul dietei
Este interzis consumul de: sfeclă, de porumb, de cartofi albi sau roşii, de banane coapte, de ananas, de stafide, de cantităţi mari de pepene verde, de pui prăjit, de leguminoase gătite în cuptor şi de sucuri dulci. Ca şi gustare între mese se poate servi lapte din soia sau lapte degresat. Aportul de lichide nu trebuie să fie nici el neglijat, se recomandă consumul a şase-opt pahare de apă pe zi.
Argumente pro şi contra
Dieta pledează pentru un consum de alimente bogate în fibre, cu un aport redus de grăsimi saturate, totale sau trans, dar si pentru porţii echilibrate de mâncare. Pe lângă zahărul rafinat care este interzis, se mai bifează pe listă şi unele alimente sănătoase. Cum dieta vine cu o schimbare a stilului de viaţă, eliminarea totală a unor alimente sănătoase poate duce la sentimentul de frustare. În plus, servirea meselor în oraş se poate dovedi a fi o corvoadă.
Cui i se potriveşte această dietă
Dieta se adresează tuturor persoanelor care îşi doresc să slabească şi să îşi schimbe stilul de viaţă. Poate fi de mare ajutor pentru persoanele care suferă din pricina diabetului sau a rezistenţei la insulină. Fiind mai degrabă un stil de viaţă decât o simplă dietă, planificarea meniurilor trebuie să fie susţinută de sfatul unui nutriţionist, mai ales că se cer porţii moderate şi echilibrate din punct de vedere nutriţional.
