Sănătate
Parkinson, cauze, simptome şi tratament
Cunoscută de prea puțini dintre noi, boala Parkinson afectează creierul și se recunoaște prin mişcări nefireşti ale corpului un fel de tremurat.
Care sunt factorii ce declanşează boala Parkinson
Din păcate, cauzele exacte ale apariţiei bolii Parkinson nu sunt ştiute nici până în prezent de către specialiştii în domeniu. Se știe doar că celulele nervoase din creier ce produc dopamină mor, dar nu și de ce. Așadar, un nivel scăzut de dopamină declanşează Parkinson. Alte cauze ar putea fi acțiunea nefastă a radicalilor liberi, toxinele provenite din mediul înconjurător, îmbătrânirea survenită odată cu înaintarea în vârstă, dar și zestrea genetică. Din păcate, boala aceasta se transmite genetic. Așa se face că o persoana care suferă de Parkinson a avut în mod sigur printre rude sau familie pe cineva bolnav.
Care sunt semnele evidente ale bolii Parkinson
Studii recente afirmă că este posibil ca printr-o singură analiză a sângelui să se poată confirma diagnosticul de boală Parkinson și nu alte afecţiuni similare acesteia. În prezent, boala Parkinson se găseşte la peste un milion de locuitori ai Statelor ale Americii. Totuși, ce este de fapt boala Parkinson? Ei bine, este o boală tare urâtă care afectează serios creierul. Mai exact, se pierd din celulele nervoase care produc dopamina care este responsabilă pentru reglarea mişcărilor corpului. Așa se face că persoanele afectate de boala Parkinson nu mai au mişcări naturale ale corpului, iar mâinile și picioarele le tremură. Sunt practic în imposibilitatea de a face activități banale, iar aceste semne încep să se înrăutăţească odată cu trecerea vremii. Simptomele de Parkinson diferă de la o persoană la alta și se acutizează odată cu agravarea bolii. De asemenea, semnele de început ale bolii pe care le prezintă un pacient pot să apară mai târziu la altul sau chiar deloc.
Parkinson debutează în intervalul 50-60 de ani iar semnele evidente de cele mai multe ori îi păcălesc pe cei din jur, ba chiar pe bolnav. Așa se face că cei din jur nu știu că respectiva persoana are Parkinson de aceea trebuie maximă vigilență la orice semn nefiresc transmis de corp. Boala poate să afecteze funcţia motorie a corpului sau nu. Așa se face că cele mai frecvente semne evidente ale bolii sunt tremuratul nefiresc al mâinilor şi picioarelor. Tremuratul apare la persoana bolnavă când ea este trează. Simptomele pot să se declanşeze când aceasta stă jos sau se odihneşte etc. De obicei se observă o ameliorare a simptomelor când persoana bolnavă mișcă brațul sau piciorul care tremură. Totuși, tremuratul poate afecta și o parte a corpului, ba chiar obrazul, limba și buzele. În unele cazuri simptomele afectează aceeași parte de corp, iar în altele se răspândesc.
Alte semne ale bolii mai sunt: rigiditate musculară (la picioare, la faţă, la gât, la alte părți ale corpului), mişcări lente, oboseală a feţei și a muşchilor gâtului, dificultăţi în mișcare, în menţinerea echilibrului și înţepenire a corpului. Din păcate, doar un număr redus de bolnavi au avut simptome pe o parte a corpului și nu au înregistrat mai târziu o răspândire a acestora și pe alte părți. Bolnavii de Parkinson ajung la un moment dat să nu mai poată să se întreţină, să depindă de alții și asta pentru că le este dificil până și sa apuce și să ducă la gură un pahar, bineînțeles, în funcție de stadiu.
Trebuie menționat faptul că nu există nici un test de sânge special pentru a identifica în corp această boală, dar se fac cercetări în prezent. Totuşi, punerea diagnosticului de boală Parkinson se face în cele mai multe cazuri în urma anamnezei (consultului medical). De asemenea, cel mai în măsură pentru a-şi da cu părerea este însuși neurologul specializat în astfel de afecţiuni. Din păcate, persoanele afectate de boala Parkinson și care sunt în faza de început pot avea simptome similare altor afecţiuni. Așa se face că pacienții dar și doctorii pot întâmpina multe probleme până la punerea unui diagnostic final. Boala este un pic cam perfidă și orice pierdere de vreme îl costă pe bolnav.
Care este tratamentul pentru boala Parkinson
Din păcate, nu există tratament pentru ca bolnavul să se vindece. Totuși, doctorul prescrie un tratament medicamentos pe bază de dopamină care ameliorează simptomele bolii. Chiar și așa este important să se acţioneze rapid, adică bolnavul să se prezinte la doctor în faza de început și să se pună un diagnostic corect. De ce un diagnostic corect? Pentru că există posibilitatea să se facă confuzie între boala Parkinson și alta cu semne asemănătoare, dar la care nu este bun tratamentul cu dopamină.
Când simptomele bolii se înrăutăţesc sau se ameliorează
Se observă o înrăutăţire a bolii nu doar cu avansarea acesteia, dar și la stres de ordin fizic sau emoțional. Din fericire mișcările chiar și cele banale, odihna și somnul ajută la ameliorarea sau chiar la stoparea tremuratului.
Nu orice tremurat înseamnă Parkinson
Spuneam anterior că boala Parkinson este una perfidă și asta pentru că se confundă cu alte afecţiuni. Până și tremuratul mâinilor sau al picioarelor nu înseamnă neapărat Parkinson. De asta este nevoie ca pacientul să fie consultat îndeaproape de un specialist în astfel de boli. Nu de puține se întâmplă ca boala să fie diagnosticată greșit, iar în cazul Parkinson orice timp pierdut nu se mai poate recupera.
