Sănătate
Pilula de a doua zi chiar funcţionează? Dacă da, cum o iau?
Dacă eşti îngrijorată de faptul că ai putea rămâne însărcinată după ce ai făcut sex neprotejat, atunci pilula de a doua zi este cea mai la îndemână. Aceasta este o formă de urgenţă de contracepţie- însă, să sperăm că nu vei avea vreodată nevoie de ea.
Însă, termenul de „pilula de a doua zi” este chiar cu foarte multe înţelesuri şi ne poate duce în eroare. Nu trebuie să aştepţi până a doua zi dimineaţă să iei pastila; cel mai de preferat ar fi să mergi la farmacie cât mai repede posibil după partida de sex.
Sunt femei care sunt în siguranţă şi până la 4-5 zile însă asta depinde strict de cât de aproape eşti de perioada de ovulaţie.
Tipuri şi eficienţa lor
Pilula de a doua zi, pilulele de a doua dimineaţă sau pilulele contraceptive de urgenţă conţin aceleaşi tipuri de hormoni ce se găsesc şi în anticoncepţionalele normale cu care ne-am obişnuit.
Sunt tipuri diferite de pilule de urgenţă şi acestea variază în funcţie de cât de repede sau târziu apelezi la ele după ce ai făcut sex neprotejat:
- Pilule cu progestin şi levonorgestrel
Aceste tipuri de pastile pot reduce riscul de sarcină până la 88% şi prezintă cele mai puţine efecte secundare dintre toate existente pe piaţă din această categorie.
- Pilule cu acetat de ulipristal
Când vine vorba de pilula de a doua zi, acestea menţionate, conform studiilor prezintă cel mai înalt grad de eficienţă şi sunt disponibile doar pe bază de prescripţie şi numai în SUA.
Se pot administra şi după 5 zile de la contactul sexual. Sunt vândute ca şi „ella” în US şi „ellaOne” în Europa.
- Combinaţie de progestin şi estrogen
Acestea taie şansele de a rămâne gravidă cu până la 75% însă în cazul lor pot există efecte secundare ca şi greaţă, ameţeală şi vomă.
Cum funcţionează pilula de a doua zi?
Mulţi sunt de părere că pilula de a doua zi este o formă de avort, mai simplă, dar tot avort; ei bine, specialiştii neagă acest fapt şi o bagă în categoria contracepţiei. Dacă ovulaţia are loc, în schimb, şi embrionul se formează, pastila nu va face nimic altceva decât să-l scoată dinainte de a fi implantat în uter.
Pilula de a doua zi prezintă 3 moduri de acţiune:
Ovulaţia este întârziată prin alterarea ciclului menstrual normal;
Ovulaţia este inhibată; se previne că ovulul să fie eliberat din ovar;
Alinierea uterului, ţesutul acestuia este făcut cu totul nereceptiv, neprietenos faţă de ovul.
Ovulul femeiesc este eliberat în timpul ovulaţiei; uniunea acestuia cu sperma se întâmplă în tubul falupian şi mai apoi se călătoreşte, migrează către uter pentru implantare. Dacă contracepţia de urgenţă este consumată după ce fertilizarea are loc, un uter neprietenos va respinge cu totul embrionul şi va face procesul de implantare cu totul imposibil, rezultând un avort chimic, din păcate.
De unde se poate achiziţiona?
Câteva branduri celebre se găsesc în toate farmaciile şi pentru multe dintre ele, poate mai puţin eficiente nu este nevoie de prescripţie medicală.
