Femini.ro

Poate stresul să afecteze fertilitatea?

Relaţii

Poate stresul să afecteze fertilitatea?

Adaugă acest motiv pe lista lungă pentru care stresul ne dă bătăi adevărate de cap: un nivel ridicat de stres este asociat cu un risc deosebit de crescut de infertilitate, în concordanţă cu un alt studiu recent publicat în revista “Human Reproduction”.

Pentru studiu cercetătorii au monitorizat 373 de cupluri- concentrându-se strict pe femei- cu vârste cuprinse între 18 şi 40 ani ce încercau să rămână însărcinate de aproximativ 12 luni sau până au rămas însărcinate.

Aceste participante nu prezentau nici o problemă cunoscută în legutura cu fertilitatea ci pur şi simplu încercau să rămână însărcinate. Probele de salivă au fost luate la începutul acestui studiu şi imediat după prima menstruaţie pentru a măsura nivelul celor doi hormoni în ceea ce priveşte stresul : cortizolul şi alfa-amilaza.

Ce s-a descoperit?

Studiul a arătat că femeile cu cel mai crescut nivel de alfa-amilază- hormonul cauzator de stres asociat cu sistemul nervos simpatic, prezintă cu 29% şanse mai scăzute de sarcină , deci de infertilitate- clasificate şi ca realitatea de a nu rămâne însărcinate în următoarele 12-14 luni de zile. Interesant este faptul că nu au găsit nici un fel de asociere între cortizol- hormonul relatat a fi similar unei stări de stres cu totul cronicã şi sarcina, fertilitatea sau infertilitatea.

Din păcate, cercetătorii nu au avut suficiente informaţii pentru a scoate în evidenţă de ce şi cu ce acest hormon al stresului afectează fertilitatea, de vreme ce ei s-au folosit de două mecanisme: femeile stresate făceau cu mult mai puţin sex şi acest nivel ridicat de hormoni cauzatori de stres se puteau juca într-un mod negativ cu ovulaţia.

Din cauză că nu au putut să ia mai multe mostre de salivă de la aceleaşi participante, nu au putut să testeze nici dacă femeile ce nu puteau să rămână însărcinate se stresau din ce în ce mai tare cu fiecare lună ce trecea.

Smiling girl and her mother looking at doctor while he making an injection in clinics

Concluzii

În mod evident lucrurile nu au fost lăsate aşa iar studiile viitoare nu vor face nimic altceva decât să determine care mecanisme din spatele stresului pot cauza şi cauzează, de fapt probleme în ceea ce priveşte fertilitatea– şi dacă destresarea poate creşte şansele unei femei de a rămâne însărcinată.

Specialiştii încă nu sunt siguri dacă o femeie alege să ia parte la tot felul de activităţi relaxante, ca şi yoga sau meditaţii, în fiecare zi sau cel puţin într-un mod regulat, va rămâne însărcinată mai repede.

Cu toate acestea, însă, trebuie să menţionăm că aceste lucruri sunt mult mai folositoare pentru ale probleme de sănătate, dar în ceea ce priveşte contextul fertilităţii, încă nu sunt adunate destul de multe informaţii concludente.

Aşa că, dacă întâmpini probleme în acest departament, al conceputului unui bebeluş, nu ar strica să încerci să elimini stresul din rutina ta zilnică şi să observi de una singură dacă şansele se vor mai îmbunătăţi. Nu eşti încă sigură despre cum ai putea să te mai linişteşti? Să te mai relaxezi?

Caută din ce în ce mai multe metode extraordinar de simple de a anihila anxietatea şi de a-ţi aduce mai multă linişte şi pace în viaţă.

Young woman and her mother looking at pregnant belly and touching it

Continue Reading
You may also like...

More in Relaţii

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top