Femini.ro

Popcornul, o sursă foarte bună de fibre

Diete

Popcornul, o sursă foarte bună de fibre

Popcornul, o sursă foarte bună de fibre

Îl consumăm adesea la câte un film urmărit cu prietenii, dar oare cât de bun este popcornul? La această întrebare încercăm să răspundem astăzi.

Popcornul conține fibre ce ajută digestia

Servit mai degrabă din dorința de ronţăi ceva decât de a lua o gustare sănătoasă, popcornul aduce și beneficii sănătății. Conține fibre care sunt esenţiale pentru o digestie ușoară, dar și pentru prevenirea unor boli grave așa cum este cancerul. Tot de fibre este nevoie și atunci când ne dorim să avem grijă de silueta noastră, să dam jos din kilogramele acumulate în ultima vreme. Acestea nu fac altceva decât să grăbească senzația de saţietate, adică acea senzație de stomac plin consumând astfel mai puține calorii decât în mod normal. O ceaşcă de popcorn are un gram de fibre. Bineînțeles, un consum caloric redus conduce la pierderea în greutate. Mai mult de atât, cercetătorii au observat că popcornul conține antioxidanţi (polifenoli) și chiar în procent mai mare decât fructele și legumele. Mai precis, o porție de popcorn conține 300 de mg de antioxidanţi, în schimb o porție de fructe conține doar 160 de mg. O singură porție de popcorn furnizează organismului mai mult de 70% din doza zilnică necesară de cereale integrale. Cu alte cuvinte, numai beneficii la pachet.

Sortimentele de popcorn de pe piaţă

Deși sunt tare gustoase și ne ademenesc cu a lor aromă, diversele sortimente de popcorn de pe piață nu sunt sănătoase. Este vorba de acele sortimente de popcorn pentru cuptorul cu microunde, care au diverse ingrediente adăugate, dar și cele gata preparate.

Unele au aromă de brânză, de cașcaval, de șuncă, de caramel, de ciocolată și câte și mai câte. Dar puțini dintre noi știu și că aceste sortimente de popcorn nu sunt deloc indicate spre consum, asta pentru că au ingrediente nesănătoase.

Prezenţa unor grăsimi nesănătoase saturate, a zahărului sau a sării de bucătărie transformă popcornul dintr-o gustare sănătoasă într-una nesănătoasă. Dacă consumul de grăsimi nesănătoase saturate cresc riscul de boli de inimă, dieta cu un consum mare de sare poate duce la îngroşarea arterelor, la apariţia hipertensiunii sau a altor boli grave de inimă. Bineînţeles, să nu uitam de acele sortimente de popcorn gătite cu margarină care este și ea o sursă de grăsimi nesănătoase dar hidrogenate (trans) și care pot duce până la apariţia cancerului.

De exemplu, o pungă de popcorn de 280 de grame ca aceea de la cinema conţine 1200 de calorii şi 40 de grame de zahăr ( echivalentul a 10 linguriţe de zahăr).

Pe de altă parte sortimentele de popcorn cu sare oferite la cinema au mai mult de 3 grame de sare, adică jumătate din doza pe o zi.

Cum trebuie pregătit corect popcornul

Deși este mult mai comod să fie pregătit la cuptorul cu microunde, popcornul pregătit în această manieră poate deveni periculos pentru sănătate. De fapt, cuptorul cu microunde ar trebui folosit cât mai rar, ba chiar deloc. Din cauza microundelor calitatea alimentelor începe să se schimbe și acestea devin astfel periculoase. Așadar pregătirea popcornului la cuptorul cu microunde nu este recomandată, în schimb se poate opta fără nici o problemă pentru prepararea acestuia pe foc, într-un vas de genul unui tuci.

Caloriile din popcorn

Este gustos, poate aduce multe beneficii sănătății, dar dacă nu este gătit corect, popcornul poate fi o amenințare serioasă pentru siluetă. Mai exact, popcornul gătit la cuptorul cu microunde are dublul numărului de calorii al aceluia pregătit direct pe aragaz. În plus, orice gustare sănătoasă se cere consumată cu măsură, nu din abundenţă şi asta pentru că o ceaşcă de popcorn (gătit pe aragaz) are 30 de calorii.

Popcornul conţine mici cantităţi de vitamine şi minerale

Deşi nu poate înlocui fructele şi legumele, popcornul conţine totuşi mici cantităţi de vitamine şi minerale. Mai exact, conţine vitamina B 6, magneziu şi fier.

Tu consumi popcorn?

Dacă ţi-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!

More in Diete

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top