Femini.ro

Prea multă cafea? Cum îţi dai seama?

Sănătate

Prea multă cafea? Cum îţi dai seama?

 

Nu sunt aici pentru a-ţi spune să nu mai bei deloc cafea deoarece sunt sigură că ziua ta nu ar începe fără acea cană de fericire, deoarece, aşa cum o demonstrează şi studiile, creşte longevitatea şi descreşte riscul apariţiei şi dezvoltării demenţei.

Însă, se pare că dacă bei prea multă cafea, vei experimenta anumite efecte secundare cu totul neplăcute.

Nu spunem că trebuie să renunţi, însă, o dată ce ai descoperit doar unul din semnele şi simptomele de mai jos, poate este cazul să-ţi regândeşti deciziile cu privire la dozaj:

Eşti mult prea în priză

Cofeina, nu numai că este un stimulent al sistemului nervos central, dar aceasta blochează şi receptorii care ar putea cauza o calmare la acest nivel şi mai degrabă un fel de echilibru şi anume, combinaţia de adrenalină, dopamină şi glutamat. Activarea sistemului nervos simpatic poate duce la anxietate, la o rată crescută a inimii, la iritabilitate şi chiar la pusee de furie, explică specialiştii.

Portrait of ecstatic woman with bunch of flowers looking at camera

Dormi în timpul zilei, eşti epuizată

Alege să bei cafea doar pentru beneficiile sale- poţi fi super obosită însă în câteva minute energia ta se ridică la normal pentru a duce la bun sfârşit toate planurile ce ţi le-ai propus pentru ziua respectivă.

Un studiu a scos la iveală faptul că în momentul în care se exagerează cu consumul de cofeină se poate afecta productivitatea, cauzând chiar şi în rândul celor mai bun muncitori o lipsă de interes şi chiar oboseală.

Mulţi sunt cei care se bazează pe cofeină pentru a rezolva această problemă, însă, aceasta este energie falsă; în schimb, asigură-te că mănânci pentru energie, deoarece alimentele reprezintă adevăratul combustibil pentru organism.

Foarte mult timp petrecut la toaletă

Cafeaua este un diuretic însemnând că vei urina în mod frecvent în special dacă nu eşti un consumator regulat. De vreme ce studiile arată faptul că aceasta, tehnic, nu deshidratează, dacă bei cafea şi nu destul de multă apă, nu îţi hidratezi sistemul, explică specialiştii.

Ţi se zbat ochii fără oprire

Zbătutul ochilor pare că vine de nicăieri, ar spune mulţi dintre noi, însă, specialiştii sunt de părere că doar consumul de cafea se află pe primele locuri când vine vorba de cauze. Cofeina nu face nimic altceva decât să declanşeze eliberarea de serotonină şi noradrenalină, neurotransmiţători excitori ce pot creşte reactivitatea la nivelul muşchilor şi nervilor.

Programul de somn are de suferit

Ştiinţa spune că această băutură miraculoasă îţi sabotează somnul, se joacă cu calitatea şi cantitatea şi te face să-ţi fie mult mai dificil să închizi ochii chiar şi atunci când eşti super obosită şi ai nevoie chiar şi de 6 ore de somn. Cafeaua este de vină şi pentru ritmul circadian al organismului şi-ţi oferă acea stare de moleşeală pe timpul zilei, deasemeni. Somnul este critic, aşa cum bine ştii, pentru toate aspectele funcţiei cognitive, aşa că, orice beneficiu aşteptat de pe urma cofeinei ar trebui eliminat imediat dacă acesta duce la lipsa somnului sau perturbarea acestuia.

Încearcă să-ţi bei cafeaua înainte de ora 3-4 p.m. maxim.

Woman sitting in chair sleeping

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top