Femini.ro

Probleme de nerezolvat chiar şi într-un mariaj bun

Relaţii

Probleme de nerezolvat chiar şi într-un mariaj bun

Iată care este adevărul: fiecare persoană este imperfectă şi nu poţi face pe nimeni să se schimbe pentru tine sau pentru orice altceva. În schimb, tot ce trebuie să faci este să iubeşti o astfel de persoană imperfectă pe care să o poţi tolera sau chiar aprecia dacă îţi doreşti un mariaj bun.

Cu acestea fiind spuse, pe oricine ai alege să iubeşti, realizează că alegi şi să iubeşti un set de probleme. Nu există candidaţi fără acestea deoarece toate fac parte din o relaţie şi vei avea parte de ele indiferent de persoana cu care ai un mariaj bun.

Conflictul continuu în cuplu

Haideţi să-l întâlnim pe John Gottman- el este un fel de Muhammad Ali al relaţiilor. În timpul celor peste 40 ani de studii făcut asupra cuplurilor fericite, John a fost capabil să creeze o combinaţie de tehnici ce produc o rată ridicolă de 90% în predicţia conform căreia cuplurile vor divorţa, sau nu, în 10 ani.

Ideea principală a fost aceea că unele dintre cuplurile cele mai fericite- aproape toate- prezintă conflicte persistente, nerezolvate: “Ideea că în fiecare mariaj bun se rezolva toate problemele este asemeni unui basm- nu există aşa ceva!”, adaugă acesta.

De fapt, conflictele într-o relaţie sunt naturale şi prezintă şi aspecte funcţionale, pozitive. Când ne certăm, când ne contrazicem, aşa învăţăm să iubim mai bine şi să dăm un pas în spate de la problemă pentru a ne înţelege patenerul.

Învăţăm cum să lucrăm cu o schimbare în relaţie, aşa cum se implică. Ne amintim zilnic de ce ne-am ales aceşti parteneri şi ne permite să ne reînnoim relaţia de-a lungul timpului.

Oricât de mult ne-am dori ca problemele să dispară, ele nu o fac.

Happy couple posing by a car smiling

Relaţii emoţionale “înfundate”

Dacă într-un mariaj bun şi într-un cuplu, în general, nu se poate vorbi de toate problemele nerezolvate şi într-o metodă cât se poate de sănătoasă, conflictul poate face ca relaţia să rămână în acelaşi stadiu, din punct de vedere emoţional, sentimental: incapabili să dreneze tensiunea dintre cei doi parteneri.

Topicul conflictului nu prea contează; poate fi vorba despre orice: poate fi o problemă mică- aspiratul casei- dar într-o relaţie se simte asemeni unui mostru într-un dulap, prea înfricoşător pentru a-i da drumul.

Când o relaţie este “înfundată”, partenerii se simt respinşi de persoanele iubite; simt că nu pot trece peste asta, nu pot merge mai departe, că partenerului nu-i pasă sau nu-i place să vorbească despre problema în sine.

Ironic, majoritatea cuplurilor ignoră aceste tipuri de conflicte şi ajung să aibă aceeaşi conversaţie din nou şi din nou- asemeni unui căţel care-şi urmăreşte coada- şi se poate ajunge, de cele mai multe ori, într-un punct unde nu mai există nici o posibilitate de compromis.

Lipsa de siguranţă= lipsa de comunicare

De-a lungul vremii, toate acele probleme de care nu aţi vorbit niciodată din cauză că nici unul dintre parteneri, sau unul, nu s-a simţit în siguranţă, este adus la suprafaţă. Iar asta poate preveni partenerii din a fi vulnerabili pentru a se deschide din nou în faţa cuiva, în faţa partenerului.

Ţelul măreţ nu este de a rezolva fiecare problemă, într-un mariaj bun, ci mai degrabă, de a lucra împreună pentru a îmbunătăţi relaţia, de a discuta despre ceea ce va frământă, pentru a învăţa tot ce trebuie despre ţine şi despre partener.

Happy couple sitting on the sofa at home

Continue Reading
You may also like...

More in Relaţii

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top