Să bucătărim!
Reţetă de cozonac pentru Paşte
Nu poate fi Paşte fără o masă plină de bucate care mai de care mai gustoase. Printre ouăle roşii, pască şi carnea de miel stă ţanţos deliciosul cozonac. Dacă doreşti să îţi încânţi familia şi musafirii cu un delicios cozonac, noi îţi dăm reţeta.
Lista de ingrediente pentru cozonac de Paşte– 1 kilogram de făină albă, 3 cubuleţe de drojdie, o cană de lapte, 300 de grame de zahăr alb, o ceşcuţă de ulei de floarea-soarelui, 7 ouă, coaja de la o lămâie mare, o sticluţă de esenţă de rom (din aceasta se foloseşte şi la umplutură), 2 pliculeţe de zahăr vanilat.
Pentru umplutură– se folosesc albşurile de la cele 7 ouă, o cană de zahăr pudră, esenţă de rom, 3 linguri de cacao şi o cană de miez de nucă mărunţit.
Mod de preparare pentru reţeta de cozonac de Paşte
Cubuleţele de drojdie se amestecă împreună cu pliculeţele de zahăr vanilat şi mixează până ce se obţine o pastă lichidă. Peste aceasta se adaugă laptele încălzit, nu opărit. Zahărul se amestecă cu gălbenuşurile și se încorporează în amestecul obţinut anterior. Se adaugă uleiul, coaja de lămâie și jumătate din sticluţa de rom. Se omogenizează și se adaugă făina în ploaie. Se obţine o coca care se frământă până ce se întărește. Se taie coca în 2 bucăți. Se întinde aluatul pe masă. Se pregătesc două tăvi de cozonac unse cu grăsime.
Mod de preparare pentru umplutura cozonacului pentru Sfintele Paşti
Cele 7 albuşuri de ou se amestecă cu zahărul pudră și se bate spumă. Se încorporează cacaua, nuca mărunţită și restul de esenţă de rom. Se amestecă bine și se obţine o pastă. Se aplică jumătate din cremă pe fiecare aluat de cozonac. Cozonacii se rulează și se aşază în tăvile unse cu grăsime. Se lasă apoi la dospit.
Înainte să bagi cozonacii în cuptor unge-i cu câte un gălbenuş de ou. Pe deasupra presară granule de zahăr. Cozonacii se țin în cuptor circa 30 de minute la foc mediu. Se încearcă apoi cu o scobitoare. În general trebuie să stea până ce se rumenesc. Cozonacii se pot servi cu o ceașcă de lapte cald
Trucuri în prepararea cozonacului pentru Paşte
Laptele pe care îl foloseşti la aluat trebuie să fie călduţ şi nu fierbinte de tot, căci rişti să omori drojdia şi să nu mai îţi mai crească aluatul. De asemenea, un alt aspect de care depinde creşterea cozonacului o reprezintă temperatura alimentelor folosite. Dacă vei folosi drojdia şi ouăle reci gata scoase din frigider, rişti astfel să obţii un cozonac necrescut. Aşadar, înainte de a te apuca de prepararea cozonacului pentru Paşte este bine să laşi la temperatura camerei, câteva ore, ouăle, făina, dar şi drojdia.
Dacă vrei un cozonac pufos, aerat, tot ce trebuie să faci este să frămânţi bine aluatul. Un alt aspect important este temperatura la care este lăsat cozonacul ca să crească. Peste aluatul pus în tavă se poate aşterne un ştergar curat şi apoi tava să se lase în bucătărie unde merge cuptorul. Căldura va stimula astfel creşterea cozonacului.
Tu cum pregăteşti cozonacul pentru Paşte? Împărtăşeşte-ne din trucurile tale de gătit!
