Nutriţie
Ridichiile previn cancerul
Roşii, cu miez alb, dur şi zemos, ridichiile sunt legume nutritive care aduc multe beneficii sănătăţii.
Menţin sănătatea vaselor de sânge
Dacă până acum nu treceai pe lista cumpărăturilor ridichii, ai să te răzgândeşti şi ai sa faci asta datorită multelor beneficii pe care le aduc sănătăţii. Sunt surse de vitamina C, un antioxidant puternic care repară ţesuturile afectate, întăreşte venele, menţine sănătatea oaselor şi a dinţilor. Mai mult de atât, vitamina C blochează acţiunea radicalilor liberi, prevenind oxidarea celulară care poate instala boala care îngrozeşte pe toată lumea: cancerul. Acest lucru nu este doar o teorie, ci un fapt probat de studiile efectuate în cadrul Universităţii Centrului Medical Maryland. O jumătate de ceaşcă de ridichii furnizează organismului 14 procente din doza zilnică recomandată de vitamina C pentru o sănătate optimă.
Scad riscul de cancer de colon
Un raport al Şcolii de Sănătate Publică Harvard informează ca aportul de fibre din dietă reduce riscul de diabet, de cancer de colon, de diverticulită şi de afecţiuni cardiace grave. Salatele cu ridichii roşii sunt surse savuroase de fibre. O jumătate de ceaşcă de felii de ridichii oferă organismului 4 procente din doza zilnică recomandată de fibre.
Membre a familiei din care fac parte broccoli, varza şi varza de Bruxelles, ridichiile conţin o substanţă numită sulforafan care are proprietăţi anti-cancerigene, lucru certificat în urma studiilor efectuate pe animale, în laborator. Acest antioxidant poate încetini sau stopa anumite tipuri de cancer, mai exact ajută la creşterea nivelurilor de enzime care elimină toxinele din corp, ajutându-l să funcţioneze corect. Toate aceste beneficii le resimte corpul dacă ridichiile sunt servite în stare crudă.
Recomandate în regimul de slăbire
O jumătate de ceaşcă de ridichii are doar 9 calorii, iată de ce acestea nu trebuie să lipsească de pe listele meniurilor din dietă. Ridichiile mai sunt surse de acid folic, de vitamina K, de potasiu, de magneziu, de mangan, de calciu, de fier, de fosfor, de sodiu, de cupru şi de zinc.
Delicioase în salate
Ridichiile sunt alimente uşor de folosit atât în supe, cât şi în salate. Pentru a te bucura de toate aceste beneficii, este recomandat să consumi alimentele crude, negătite termic. Poţi pregăti salate deliciose cu salată verde şi felii de ridichii sau poţi găti sandvişuri cu ridichii.
Poţi pregăti o salată delicioasă din o linguriţă de suc de lime, 2 linguriţe de suc de portocale, 1 linguriţă de oţet balsamic alb sau oţet din vin roşu, 3 linguriţe de ulei de nuci sau de măsline, o linguriţă de muştar Dijon, un sfert de linguriţă de piper, puţină sare, 4 ceşti de legume verzi amestecate, o ceaşcă de felii de ridichii, un măr tăiat în sferturi şi apoi în felii subţiri, o portocală curăţată şi separată în felii, jumătate de ceaşcă de morcovi tocaţi, o jumătate de ceaşcă de jicama (o rădăcinoasă) curăţată şi tocată în fâşii, un sfert de ceaşcă de cuburi feta şi un sfert de ceaşcă de nuci tocate, prăjite.
Ingredientele pentru sos se adaugă într-un mojar sau un bol micuţ şi se mixează. Într-un bol mare se mixează legumele verzi amestecate, feliile de ridichii, feliile de măr, bucăţile de portocală, morcovii tocaţi şi fâşiile de jicama. Se amestecă toate aceste ingrediente şi se serveşte salata alături de dressing. Salata se garniseşte cu bucăţele de feta şi nuci tocate şi prăjite.
O porţie de astfel de salată are 248 de calorii, 5 grame de proteine, 8 grame de carbohidraţi, 18 grame de grăsimi, 8 miligrame de colesterol, 5 grame de fbre, 13 grame de zaharuri şi 175 de grame de sodiu.
