Femini.ro

Să bucătărim!

Sarmale

Sarmalele constituie unul dintre cele mai iubite meniuri care se regăsesc şi în bucătăria românească. Servite cu pâine pe vatră, mămăligă sau cu un pahar de vin fiert, sarmalele reprezintă de departe ideea de masă reuşită.

1.Sarmale în foi de varză

Lista de ingrediente: una-două verze murate, o lingură de sare, un kilogram de carne tocată de porc, o ceașcă de ulei, o ceașcă de pastă de roşii, o ceapă de dimensiune medie, 3-4 foi de dafin și o ceașcă de orez.

Mod de preparare pentru reţeta de sarmale în foi de varză

Se ia varza și se scot frunzele eliminând cotorul. Dacă frunzele acesteia sunt mari, se taie pe din două și se scot nervurile, după care se aşază pe un platou. Într-o cratiţă se pune uleiul la încins. Între timp se toacă mărunt ceapa și se adaugă în uleiul încins unde se prăjeşte până ce devine aurie. Se adaugă orezul (spălat, ales de dinainte). Se încorporează în vas pasta de roşii și carnea tocată de porc. Se amestecă în vas. Se sărează compoziţia. Se lasă pe foc până ce se obţine o pastă. Se ţine cam 5 minute. După aceasta se ia vasul de pe foc. Se ia câte o frunză de varză și, cu ajutorul unei linguri, se toarnă o cantitate apreciabilă din umplutura pentru sarmale. Se procedează la fel cu tot restul de frunze de varză și restul compoziţiei. Se rulează fiecare frunză de varză umplută executând procedeul de la clătite. Se rulează de așa manieră încât să nu curgă din umplutură. Sarmalele pregătite se aşază apoi într-un vas încăpător, se pun printre acestea frunze de dafin, se umple vasul cu apă și se lasă la foc mediu, cam o oră. După cele 60 de minute de stat pe foc vasul se ia de pe flacăra aragazului și se ţine 30 de minute în cuptor, la foc mediu.

2.Sarmale în foi de viţă

Lista de ingrediente: un litru de suc de roşii, o lingură de sare, 100 de grame de orez, un kilogram de carne tocată de vită, o ceapă de dimensiune medie, 3-4 foi de dafin, câteva linguri de ulei (50 de ml), 50 de foi de viţă-de-vie şi o legătură de mărar verde.

Mod de preparare pentru reţeta de sarmale în foi de viţă

Ceapa se toacă mărunt, se căleşte în uleiul încins. Se adaugă peste ceapă orezul ales, spălat și scurs. Se încorporează carnea tocată și o parte din sucul de roşii ( nu mai mult de 200 de ml). Se lasă apoi pe foc timp de 10 minute. Se sărează compoziţia pentru sarmale. După ce se s-a obţinut compoziţia se pune câte puțin din aceasta în fiecare frunză de viţă-de-vie. Se rulează sarmalele astfel încât să nu curgă din umplutură. Se aşază apoi sarmalele într-un vas, în straturi. Se adaugă foile de dafin, mărarul spălat și tocat cât mai mărunt. Se toarnă restul de suc de roşii. Se lasă la foc mediu, circa o oră. După aceasta se ţin 40 de minute în cuptor, la foc mediu.

Poftă bună să ai!

Tu pregătești sarmale? Spune-ne cum le prepari tu pe femini.ro!

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita că îi poți da share pe pagina de Facebook!

Sursă poză-https://www.tripadvisor.ca

Încearcă savoarea murăturilor de casă!

Testează câteva reţete inedite de murături!

Gustă din murături pentru iarnă!

Învaţă să pui murături după 5 reţete delicioase!

More in Să bucătărim!

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top