Femini.ro

Semne non-fizice ale abuzului

Îndrăzneşte!

Semne non-fizice ale abuzului

 

Când ne gândim la violenţa domestică, luăm în calcul numai formele sale fizice, dar pe cele emoţionale şi psihologice le dăm uitării, deşi, şi acestea pot fi la fel  sau chiar mai devastatoare şi au nevoie de un timp mult mai lung de recuperare.

Semnele non-fizice ale abuzului sunt intense, sunt adevărate traume şi care pot duce în mod automat la un consum de substanţe interzise şi la comportamente ce fac rău persoanei în cauză doar pentru a procesa experienţele.

Mai jos vezi găsi câteva dintre semnele importante non-fizice ale abuzului pe care nu trebuie să le treci cu vederea:

Controlul mişcărilor tale

Setarea unor reguli clare, ferme şi anumite limite când vine vorba de locurile în care poţi merge, când şi cu ce oameni îţi este permis să te întâlneşti, este uneori introdusă într-o relaţie într-un context pozitiv, însă, intenţia este de a-ţi transforma ţie comportamentul pentru a te potrivi mai bine normelor impuse sau cu care este el obişnui. Acesta este primul dintre semnele non-fizice ale abuzului şi asta din cauză că fiecare dintre noi trebuie să fie liber să ia propriile decizii cu privire la unde doreşte să meargă şi de ce, chiar dacă asta înseamnă să-ţi părăseşti partenerul.

Professional psychiatrist consulting her patient and making notes in application form

Izolarea de cei din jur

Când ai nevoie cel mai mult de prietenii tăi apropiaţi şi de familie, un abuzator va lucra cum ştie el mai bine pentru a te izola de ei şi de orice fel de sprijin ce ar putea să ţi-l ofere. Te va instiga la tot felul de certuri şi va băga iscoadă între voi pe baza unor argumente existente dar peste care poate tu ai trecut doar pentru a-i reuşi ceea ce şi-a propus.

Te jigneşte

Dacă pe cele de mai sus poate nu vrei să le conştientizezi, însă, acest semn al abuzului la care am ajuns, în mod clar trebuie să-l iei în considerare: când în mod intenţionat îţi spune ceva ce ştie că te deranjează şi că te răneşte, să ştii că acesta este un abuz verbal!

Chiar dacă va încerca să deghizeze insultele cu puţin umor– câteodată să mergi prea departe cu o glumă- poate fi deosebit de dureros.

Dacă observi că te simţi mai prost după ce te-ai văzut cu persoana în cauză, reflectă asupra modului în care vorbeşte cu tine şi cum încearcă să te aducă la pământ şi să te lovească unde te doare mai tare.

Te urmăreşte

Ce începe ca şi o surpriză, poate deveni foarte uşor un lucru pentru care trebuie să-ţi faci griji. Să fii urmărită împotriva dorinţei tale poate fi ceva destul de invaziv deoarece chiar şi locurile publice te pot face să te simţi în pericol. Nu te flata când partenerul ajunge la tine acasă sau la job fără a te anunta; foloseşte aceasta ca şi oportunitate pentru a stabili nişte graniţe şi cere să-ţi fie respectate.

Nu te ia în considerare

Aceasta este ultima din formele abuzului văzut de noi însă poate şi cea mai importantă deoarece, de vreme ce argumentele sunt destul de importante într-o relaţie, în momentul în care partenerul refuză în mod constant să asculte şi partea ta, trebuie să încerci să te întrebi dacă realitatea ta mai există; acesta da, este un semn clar că ceva nu este în regulă- ai încredere în instinctele tale, în tine, în persoanele care te iubesc, te sprijină şi te încurajează să creşti.

Woman in kitchen with paperwork using laptop with man in backgro

Continue Reading
You may also like...

More in Îndrăzneşte!

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top