Femini.ro

Suferi de depresie postpartum? Vezi care sunt semnele după care să te uiţi!

Eşti mămică...

Suferi de depresie postpartum? Vezi care sunt semnele după care să te uiţi!

Depresia postpartum este mult mai comună decât a-i fi crezut; de fapt, se pare că 11-20% dintre femeile care au dat naştere unui copil prezintă simptomele ei, fie de le iau sau nu, în considerare. Mai mult decât atât, mă simt nevoită să precizez că poţi suferi de depresie postpartum chiar şi la un an după naştere, în concordanţă cu ceea ce spun specialiştii.

Dar cum ştii sigur? De vreme ce fiecare femeie este diferită, sunt mai multe teme consistente când vine vorba de simptome. Poţi experimenta una sau o combinaţie de câteva, cu toate că acestea pot varia pentru fiecare individ în parte.

Te afli în faţa unui risc mai mare de depresie postpartum dacă ai suferit de depresie sau o afecţiune bipolară, dacă ai un istoric cu membri ai familiei bolnavi mentali sau îţi lipseşte sprijinul emoţional din partea partenerului, familiei, prietenilor atât în timpul sarcinii, cât şi după.

Acestea fiind spuse, haideţi să vedem împreună care sunt simptomele pe care trebuie numaidecât să le ai în vedere când vine vorba de această afecţiune extrem de serioasă:

Este îngrozitor să faci alegeri

Există şanse foarte mari să fii deosebit de anxioasă, explică specialiştii care spun că ideea de a lua vreo decizie cu privire la tot ceea ce înseamnă bebeluş te poate înspăimânta şi scoate din minţi din cauză că ai o impresie continuă că ceva rău i se poate întâmpla iar tu a-i fi vinovată. Deasemeni, eşti îngrijorată tot timpul că nu-ţi faci treaba de mămică destul de bine şi ai nevoie că cineva să te asigure în mod constant de contrariul.

Happy mother with newborn baby

Nu dormi- nici măcar când micuţul o face

Majoritatea proaspetelor mămici nu au parte de somn suficient la început, în primele săptămâni având în vedere că trebuie să ai grijă de micuţ în fiecare zi şi noapte. Cu toate acestea însă, majoritatea pacientelor ce suferă de depresie postpartum întâmpină adevărate probleme chiar şi atunci când bebeluşul s-a obişnuit cu mediul şi doarme liniştit noaptea.

Această lipsă de somn atrage după sine multe alte probleme.

Un roller coaster de emoţii

De vreme ce da, este normal să plângi şi să te stresezi chiar şi după câteva săptămâni după ce ai născut deoarece vei observa în fiecare zi fel de fel de lucruri noi despre micuţ, când aceste sentimente continuă chiar şi după aceste puncte şi au impact serios asupra vieţii tale normale de zi cu zi, trebuie să-ţi pui nişte semne serioase de întrebare şi să înţelegi că ceea ce ţi se întâmplă nu este deloc normal.

Te gândeşti să-ţi faci rău

Sunt femei care au viziuni de genul: ce s-ar întâmpla dacă aş scăpa copilul în apă? Dar, bineînţeles că niciodată nu vor face acest lucru, explică specialiştii. Însă, chiar şi atunci când nu le pun în practică, există şansa să se simta îngrozite şi ruşinate pentru a le mai împărtăşi şi cu alte persoane din jurul său.

Specialiştii continuă să ne spună că nu este motiv pentru care ar trebui să te simţi prost, nu eşti tu de vină şi încearcă să ceri ajutor atât pentru binele tău cât şi al bebeluşului.

Happy mother with newborn baby

More in Eşti mămică...

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top