Femini.ro

Totul despre avocado

Nutriţie

Totul despre avocado

Totul despre avocado

Avocado este un fruct exotic cu miez galben și coajă verde. Nuanţa fructului variază de la un verde deschis până la maro, iar acesta este indiciu asupra texturii miezului. Este un fruct atât de gras încât unii l-au supranumit untul vegetal. Are un gust tare bun iar textura grasă îl recomandă în multe reţete de paste vegetale, salate, sendvişuri etc. Este totodată și un aliment sănătos prin conţinutul de acizi graşi nesaturaţi pe care organismul nu îi poate produce în mod normal.

Avocado are aproape 20 de vitamine

Când vine vorba de nutrienţi, avocado numără aproape 20 de vitamine și minerale esenţiale pentru o bună funcționare a organismul. Printre aceștia amintim potasiul care reglează tensiunea sângelui și scade astfel riscul de a dezvolta boli de inimă (factorul numărul unu de deces în lumea întreaga). La acesta se adaugă luteina care este benefică vederii, acidul folic ce își aduce aportul în dezvoltarea normală a fătului pe perioada sarcinii, vitamine din clasa B, vitamina E, dar și vitamina C ce întărește sistemul imunitar și scade frecvenţa bolilor. De asemenea, vitamina C conferă strălucire pielii, previne semnele îmbătrânirii și combate acțiunea radicalilor liberi. În plus, conține fibre ce contribuie la o digestie sănătoasă, dar și la menţinerea în formă. Un alt aspect pozitiv îl constituie procentajul redus de zahăr.

Conține grăsimi sănătoase

Textura untoasă a acestui fruct trădează o concentraţie mare de acizi graşi nesaturaţi, adică de grăsimi bune. Mai exact, grăsimi mononesaturate, deci de foarte bună calitate și tocmai de aceea fructul este recomandat în regimul alimentar. Totuși, trebuie consumat cu moderaţie pentru că există riscul să iei ușor în greutate, mai ales că are și multe calorii. O porție de doar 28 de grame de avocado are nici mai mult, nici mai puțin de 50 de calorii, deci ai mare grijă!

Cum se depozitează avocado

Se poate păstra fără mari probleme la temperatura camerei, iar dacă fructul nu este încă copt, îi va lua intre 4 și 5 zile să se întâmple asta. Dacă vrei un avocado perfect copt, alege unul care are coaja maro. De asemenea, la achiziţionare trebuie să te uiți să nu aibă pete inestetice pe coajă, iar dacă atunci când presezi pe el este moale, e semn că fructul este copt. Pe de altă parte îl poți coace mai repede dacă îl pui într-o pungă de carton alături de un măr sau o banană.

Cum se poate găti avocado

Avocado poate fi gătit în multe feluri. Poate fi pasat în blender, amestecat cu puțină zeamă de lămâie, sare, piper, ceapă sau usturoi și făcut pasta tartinabilă. La fel de bine poate fi transformat într-un delicios guacamole, adică un sos ce aparține bucătăriei spaniole. Se poate folosi în salate, în sendvişuri etc.

Cum se desface corect un avocado

Mulți întâmpină probleme în a desface corect un fruct de avocado, dar în realitate este atât de ușor. Tot ce trebuie să faci este să tai fructul pe jumătate, pe lungime, apoi să miști stânga-dreapta și astfel obții două jumătăţi de fruct. O altă metodă ar fi să tai fructul pe mijloc, pe lung, după care să tragi de fruct în stânga și dreapta, apoi să scobeşti miezul cu o lingură dacă este copt.

Efectele adverse ale consumului de avocado

Persoanele care prezintă alergie la latex nu ar trebuie să consume avocado, iar dacă se întâmpla asta, să ia legătura cu medicul.

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top