Femini.ro

Totul despre maladia Alzheimer

Sănătate

Totul despre maladia Alzheimer

Cu toții avem momente în viață când ne este dificil să ne amintim ceva, mai ales după o perioadă îndelungată. Totuşi, uitarea nu trebuie confundată cu maladia Alzheimer. Ce este aceasta, de ce apare, cum se manifestă și unde se poate ajunge? Descoperă mai jos!

Cum poate fi prevenită boala

Cercetătorii au observat că adoptarea dietei mediteraneene, practicarea desă a sportului sau a altor activități fizice scade riscul de Alzheimer.

Ce este, de fapt, maladia Alzheimer?

Alzheimerul desemnează o formă gravă de demenţă și apare la unul din opt oameni cu vârsta peste 65 de ani. Nu este ușor de diagnosticat și nu orice moment de uitare trebuie pus pe seama acestei maladii așa se face că unii oameni pot să aibă Alzheimer și să nu știe. Totuși, există semne timpurii care pot anunța instalarea maladiei și de aceea este important să existe mereu viligenţă la ceea ce transmite corpul.

În acele cazuri de Alzheimer în fază preliminară memoria pe termen lung nu este afectată, dar cea compromisă rămâne memoria pe termen scurt. Un semn de întrebare că respectiva persoană nu este în regulă este atunci când repetă o întrebare la care a primit răspunsul anterior, asta ar trebui să te pună gânduri, mai ales dacă se tot repetă. Însă nu este singura parte urâtă a acestei maladii. Persoana afectată de Alzheimer începe să uite cuvinte și vorbirea îi este greoaie. Nu își aduce aminte cuvinte comune, vorbește greu și nici nu te înțelege pe alocuri. Un alt semn care ar putea indica prezenţa acestei maladii este schimbarea comportamentală. Persoana bolnavă începe să uite lucruri și asta se poate întâmpla și în ceea ce privește igiena, adică să uite să se spele, să se pieptene etc.

Când trebuie mers la doctor

Dacă sunt observate la o persoană simptomele menţionate anterior, atunci familia, apropiaţii sau rudele trebuie să o ducă la doctor. Vizita la doctor nu trebuie amânată și trebuie să se facă cât mai urgent. S-ar putea să nu fie Alzheimer ci altceva, dar asta poate spune doar doctorul. În plus, dacă se dovedeşte a fi Alzheimer, tratamentul trebuie administrat cât mai repede posibil pentru ca bolnavul să poate fi realmente ajutat și cât de cât să își revină.

Cum se identifică maladia Alzheimer

Din păcate, este destul de greu ca să se identifice, iar pentru asta este nevoie de examene neurologice, teste de screening, de un simplu consult medical etc. Diagnosticul se poate stabili și pe baza declaraţiilor date de însoţitorul bolnavului, de exemplu, să îi comunice doctorului schimbările apărute în viață. De asemenea, testele neurologice se fac ca să se excludă existenţa unor cancere sau a unui atac cerebral.

Cum afectează maladia Alzheimer creierul

Partea tristă a lucrurilor e faptul că această maladie efectiv distruge creierul. Cauzează moartea nervilor și distrugerea ţesuturilor din creier. Pe măsură ce se agravează, apar probleme mult mai mari la creier și așa se face că este afectat comportamentul, vorbirea, memoria, înțelegerea etc.

Speranțele înainte și după Alzheimer

Este greu să se depisteze. Unii trăiesc fără să știe că au această maladie ce se poate înrăutăţi după 20 de ani, iar la alții simptomele se agravează încă de la început și se ajunge la pierderi de memorie și confuzie în doar câțiva ani. Din păcate, este o boală tare urâtă, care nu aduce multe speranțe de viață. Odată diagnosticată, persoanele cu Alzheimer mai trăiesc 3 până la 9 ani.

Cât de grave pot fi unele simptome

La unele persoane bolnave simptomele sunt ușoare, iar la alții se agravează. Se poate ajunge în situaţiile grave când bolnavul să se piardă pe străzi, să nu știe cum îl cheamă, dacă are rude, familie sau unde locuiește, câți ani are, să nu recunoască ustensile, de exemplu, furculiță, cuțit etc. De asemenea, un simptom care ar trebui să te pună pe gânduri este atunci când persoana respectivă nu reușește să folosească cardul. În plus, astfel de persoane bolnave nu ar trebui să mai conducă maşina sau să facă unele activități de dinainte de boală, asta pentru că nu pot să aibă grijă de ele și le pot face rău și celor din jur, chiar dacă nu vor.

Activităţi plăcute care ajută creierul

Pe lângă tratamentul și sfaturile doctorului care trebuie ţinute cu sfinţenie, se pot implementa activități fizice plăcute care să stimuleze creierul, de exemplu, mersul prin parc.

Cum se tratează Alzheimerul

Nu se tratează. Se oferă în schimb medicamente care să ajute creierul și să întârzie agravarea bolii. Este bine ca tratamentul să se administreze cât mai repede și într-o fază de început a bolii.

Alzheimerul cere răbdare și dragoste

Persoana bolnavă de Alzheimer poate uita feţele sau numele oamenilor apropiați din viața ei, fie că sunt copii, fie că sunt rude, prieteni, etc. Este nevoie, așadar, de multă înțelegere din partea apropiaţilor, de răbdare și tărie pentru a face faţă acestei maladii cumplite.

Continue Reading

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top