Femini.ro

Uleiul de peşte, un foarte bun antidepresiv

Nutriţie

Uleiul de peşte, un foarte bun antidepresiv

Întrebuinţat în special în dieta copiilor pentru a completa nevoia de nutrienţi, uleiul de peşte este un bun agent de creștere a imunităţii. Este o sursă de grăsimi sănătoase nesaturate, mai exact conține 3 acizi graşi polinesaturaţi omega 3 iar cei mai importanţi sunt acidul EPA și acidul DHA care intră în sinteza prostaglandinelor ce participă la multe procese biochimice.

ulei-de-peste-1

Aceste grăsimi omega 3 combat inflamaţia, motiv pentru care uleiul de peşte este foarte bun în tratarea reumatismelor. Este cert în acest sens că după câteva luni în care se administrează tratamentul cu ulei de peşte durerile cunosc o ameliorare. Acidul EPA intră în prevenirea bolilor cardiovasculare prin reducerea nivelului de trigliceride, în schimb acidul DHA are un rol major în îmbunătăţirea funcţiilor creierului și în mare parte ale sistemului nervos. Semnele specifice deficitelor de acizi graşi de la nivelul creierului sunt: setea pronunţată, urinările frecvente, pielea care se usucă, părul care devine uscat și nu poate fi pieptănat ușor, apar umflături mici dar tari la nivelul brațelor, pe coate sau coapse.

Proprietăţile uleiului de peşte

somon-1

Uleiul de peste crește sistemul de apărare al organismului în faţa viruşilor, germenilor patogeni etc. Așadar, echilibrează imunitatea, observându-se îmbunătăţiri în afecțiunile de ordin autoimun, dar și în alte dereglări ale sistemului imunitar. Mai mult de atât, uleiul de peşte anihilează acțiunea nefastă a radicalilor liberi, întârziind astfel procesul natural de îmbătrânire al organismului. Însă ce-i mai important este faptul că acesta ajută la reducerea vătămărilor de la nivelul creierului. Acționează ca și un antidepresiv și antimaniacal. Cu alte cuvinte, poate fi inclus cu succes în dieta persoanelor care suferă de boli psihice. Este foarte bun și pentru combaterea anxietăţii, dar și a durerilor de cap. Elimină stresul din viața de zi cu zi, care este un agent de perturbare a stării de sănătate. Graţie îmbunătăţirii calităţii vieții, somnul cunoaște o ameliorare, mai ales în cazurile persoanelor care suferă din pricina insomniilor.

ulei-de-peste-2

Este un bun agent de menținere a nivelului de atenție, motiv pentru care poate fi administrat persoanelor care suferă de deficit, dar și acelora care nu pot învața ușor, care sunt impulsive sau care suferă de insomnie.

Pentru ca are în compoziţie acizi graşi nesaturaţi deosebit de importanţi pentru organism, uleiul de peşte reglează nivelul de serotonină și contribuie astfel la buna dispoziție. Serotonina este un hormon răspunzător pentru starea de bine. Cum face uleiul de peşte toate acestea? Acidul gras DHA intră practic în stabilizarea nivelului de serotonină. Tot grăsimile sănătoase omega 3 ajută organismul să nu dezvolte cheaguri pe artere ce le pot înfunda, ducând până la apariţia unui infarct miocardic.

Uleiul de peşte este un bun agent de stimulare a oxigenării ţesuturilor, dar și de subţiere a sângelui. Este recomandat spre folos persoanelor care suferă din pricina bolilor inflamatorii. Aşa cum am mai zis și anterior, este un aliment care nu ar trebui să lipsească din planul de alimentaţie, și asta pentru că previne afecțiunile inimii, crescând astfel durata vieții dar și calitatea acesteia. Stabilizează nivelul de glicemie. Însă uleiul de peşte acţionează benefic și asupra texturii pielii. Mai exact, ajută producţia de colagen, menține nivelul de elasticitate al pielii și îi dă un aspect fresh, proaspăt. Consumat de persoanele fumătoare, uleiul de peşte are capacitatea de a anihila acțiunea nefastă a fumului de țigară. Mai mult de atât, scade riscul dezvoltării unor boli pulmonare. Cu o puternică acțiune antioxidantă, uleiul obţinut din peşte previne dezvoltarea unor tipuri anume de cancer. Este vorba mai exact de cancerul de sân, al pancreasului, de prostată, de colon și de sânge.

Cum se administrează uleiul de peşte

Acesta se poate administra sub formă de capsule ce trebuie luate între 3 și 6 pe zi. Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate și prevenirea acţiunii radicalilor liberi, este bine ca uleiul de peşte să se consume alături de alte substanţe cu rol antioxidant.

Tu consumi ulei din peşte? Spune-ne pe femini.ro!

Iată mai jos o reţetă delicioasă pe bază de peşte!

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top