Femini.ro

Diete

Dieta Omega

Dieta Omega este un regim bazat pe alimente şi mâncăruri care se găsesc în bucătăria mediteraneană. Dieta Omega promovează consumul de grăsimi sănătoase al caror procent din aportul caloric zilnic reprezintă 30-35 la sută.

Istoricul dietei Omega

Dieta a apărut în anul 1998 şi a fost scrisă de către Artemis P. Simopoulos şi Jo Robinson. Cu toate acestea, dieta este menţionată şi în alte ghiduri, publicaţii despre diete şi alimente.

Care sunt principiile dietei Omega

Dieta promovează consumul de alimente bogate în acizi graşi omega 3 şi omega 6. În plus, se pune accentul pe echilibrul dintre aceste grăsimi sănătoase. Se face referire la faptul că locuitorii din zona Cretei consumă alimente bogate în acizi graşi nesaturaţi şi au o viaţă sănătoasă şi lungă. Se acordă importanţă faptului că aportul de grăsimi este foarte important pentru menţinerea sănătaţii în special a arterelor. Însă nu orice tip de grăsime este benefică organismului. Numai acizii graşi nesaturaţi aduc beneficii sistemului cardiovascular. Grăsimile benefice pentru sănătatea inimii sunt acizii graşi nesaturati omega. În timp ce grăsimile de origine animală dar şi uleiurile hidrogenate sunt nocive. Grăsimile trans şi saturate cresc riscul de boli de inimă, cancer, obezitate, diabet.

Grăsimile saturate se găsesc în carnea roşie, în lactatele grase, în timp ce uleiurile hidrogenate adică grasimile trans se găsesc în produsele de patiserie, în margarină etc. Grăsimile bune scad colesterolul şi trigliceridele, ajută în pierderea în greutate şi scad riscul unor boli cronice, în special de inimă.

creveti

Grăsimile omega 3 se găsesc în peştele gras aşa cum este tonul, macroul, somonul, sardinele,  în fructele de mare de genul caracatiţă, sepie, crab, creveţi, homari, scoici etc.

crabi

Grăsimile omega 3 se mai găsesc în uleiul de măsline, în uleiul de rapiţă, în uleiul de in etc.  Grăsimile omega 6 se găsesc în uleiul de porumb, de şofrănel, în uleiul de bumbac etc.

somon2

Se recomandă ca zilnic să se consume cel puţin şapte porţii de fructe şi legume, alimente proaspete, sănătoase, alimente bogate în acizi graşi omega 3 şi omega 6. Pe de altă parte, se recomandă să se reducă cantitaţile de grăsimi trans şi saturate.  Pe lângă alimentele permise se recomandă să se consume zilnic proteine vegetale cum ar fi fasolea. Supa iute, acră servită cu bucăţele de brânză tofu reprezintă o mâncare bogată în acizi graşi omega.

Alimente recomandate în cadrul dietei Omega

Ca şi alimente recompense mai ales în cazul realizărilor se poate consuma un pahar cu lapte cu ciocolată cu 1 la sută grăsimi, 12 măsline mari, 120 de grame de carne de crab, o gustare de 100 de calorii care poate consta în 30 de grame de brânză, o altă recompensă culinară poate consta într-o cană de caise proaspete, un baton de fructe înghetate etc.

Cui i se adresează dieta Omega

Dieta Omega poate fi adoptată de acele persoane care îşi doresc să îşi schimbe stilul de viaţă. Persoanele care suferă de diverse afecţiuni trebuie mai întâi să treacă de avizul doctorului. În cadrul dietei se oferă sfaturi pentru planificarea meniurilor.

Tu ai urma această dietă?

More in Diete

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top